Шофьорите в Германия знаят - на 31 август 2022 г. цената на бензина ще се повиши отново, и то значително, тъй като отстъпката за гориво вече няма да се прилага. Ако мислите как да спестите пари, рано или късно ще попаднете на опцията Автогаз (LPG).

"Всеки, който обмисля да преобразува колата си на LPG, сега ще има допълнителен аргумент с премахването на "отстъпката за резервоарите“ - казва Маркус Лау, технологичен експерт в Германската асоциация за течен газ. V. (DVFG). - "Инвестицията в преобразуване на компактен SUV от бензин на пропан-бутан ще се изплати напълно след около 3 години – с 20 000 километра на година и разходи за преобразуване от 2500 евро.“

От този момент шофьорите ще спестяват пари всеки път, когато зареждат, благодарение на по-ниските цени на екологично чистото гориво. Независимо от регионалните различия, LPG е между 40 процента и 50 процента по-евтин от бензина. Не само, обаче, голямата ценова разлика между бензина и LPG прави преминаването към гориво с ниски емисии много привлекателно за редовните шофьори.

Сравнението на разходите за енергия на Федералното министерство на икономиката и опазването на климата също показва ценовото предимство - в сегмента на средния и по-висок клас шофьорите използват алтернативните горива електричество и пропан-бутан най-евтино. Автогазът (LPG) е не само по-евтин, но и отделя 21 процента по-малко CO2 на единица енергия в сравнение с бензина.

Още през 2021 г. нови 19 000 шофьори в Германия разпознаха и заложиха на предимствата на автогаза (LPG) и преминаха към това по-евтино и екологично гориво. През 2022 г. броят им отново се увеличи. До края на годината Германската асоциация за втечнени газове очаква броят на автомобилите (331 000 коли с пропан-бутан) да се увеличи с общо 25 000 автомобила, които са преустроени или вече са фабрично оборудвани с LPG задвижвания.