Грузинската столица Тбилиси е домакин на Европейското първенство по баскетбол, което започва на 1 септември. “Арена Тбилиси" ще приеме откриващия мач между отбора на България и световните шампиони от Испания в група “А". Срещата започва утре от 14:30 часа българско време. Тбилиси е един от четирите града-домакини, които приемат груповата фаза на ЕвроБаскет 2022. Останалите три са Милано, Кьолн и Прага, където ще се проведат съответно двубоите от групи “B", “C" и “D".

Мъжкият национален отбор на България продължи успешното си представяне в предквалификациите за Европейското първенство през 2025-а. Миналата седмица възпитаниците на Росен Барчовски надиграха последователно Кипър с 88:55 и Румъния с 84:72 в зала “Арена Самоков". По този начин “лъвовете" записаха две поредни победи в официални мачове за първи път от пет години насам.

На шампионата на Стария континент в група "А" освен България са още Испания, Турция, Черна гора, Грузия и Белгия. Селекционерът на Турция Ергин Атаман се спря на максималния брой от 12 състезатели в своите редици със звезди от NBA и Евролигата. Турският тим обаче записа две поредни загуби в официалните си мачове преди началото на ЕвроБаскет 2022 - срещу Латвия с 85:111 и Сърбия със 72:79 в световните квалификации.