В предпоследния ден на световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки се проведе полуфинала и финала в трудността при девойките Youth A (16-17 г.) След като беше първа в квалификацията предишния ден, Алекс остана начело и в полуфинала.

Във финала, който започна в 23:00 ч. Алекс отново доказа, че е над всички, направи ТОП на маршрута и е новата световна шампионка в коронната си дисциплина - трудността. Сара Копар от Словения беше другата състезателка във финала, която успя да изкатери маршрута до горе, но с първото си място в полуфинала Алекс спечели титлата на шампионата. Това е трети медал на Алекс от световно първенство при девойки, комплектът вече е пълен, след сребърния и бронзов медал през 2019 г. в групата на 14-15 год.

Днес състезанието ще звърши с полуфинала и финала в трудността за групата Youth B (14-15 г.) и юношите Youth A (16-17 г.) Четири български състезатели ще вземат участие в полуфинала – в групата 14-15 г. Валисия Мей при девойките, Боян Киров при юношите, при 16-17 г. юноши Слав Киров и Николай Русев.