Днес автомобилният производител Audi обяви, че марката ще се включи в шампионата Формула 1 на Международната автомобилна федерация (FIA) от 2026 година.

"Моторният спорт е неразделна част от ДНК-то на Audi“, казва Маркус Дюсман, председател на управителния борд на Audi AG. "Формула 1 е едновременно глобална сцена за нашата марка и изключително предизвикателна лаборатория за развитие. Комбинацията от висока производителност и конкуренция винаги е двигател на иновациите и трансфера на технологии в нашата индустрия. С новите правила сега е подходящият момент да се включим. В крайна сметка и Формула 1 и Audi преследват ясни цели за устойчивост".

От Audi посочват, че новите технически правила, които ще влязат в сила от 2026 година, са фокусирани върху по-голяма електрификация и усъвършенстваните устойчива гориво. В допълнение към съществуващия таван на разходите при отборите, през 2023 г. ще бъде въведен таван на разходите по двигателите. Освен това Формула 1 си е поставила амбициозната цел да бъде въглеродно-неутрална състезателна серия до 2030 г.

От Audi анонсират, че марката ще се включи в шампионата със свое собствено хибридно задвижване, което ще бъде разработено от Audi Sport.