Шампионът Лудогорец влезе в групите на Лига Европа за шеста поредна година. “Орлите" стигнаха до равенство 3:3 при гостуването си на Жалгирис в мач от плейофите на турнира и след като в първия мач бяха победили с 1:0 продължават напред. 90 минути не бяха достатъчни, за да се определи победителят и разградчани трябваше да минат през продълженията, където в последната минута стигнаха до успеха с гол от дузпа на Оливие Вердон.

Жалгирис надделя с 3:2 в редовното време и общият резултат от двата мача бе 3:3, което изпрати срещата в продължения, след които "орлите" ликуваха.

Реваншът във Вилнюс започна кошмарно за Лудогорец. Домакините успяха да поведат още в 19-ата секунда с попадение на Фабиен Оурега. Лудогорец съумя бързо да изравни - Игор Тиаго направи 1:1 в осмата минута. В 15-ата обаче Жалгирис отново вкара. Точен този път беше Оливер Буф. В 57-ата минута Матиас Тисера направи 2:2, но в 63-ата Ренан Оливейра също наказа Симон Слуга - 3:2 за Жалгирис.

Преди седмица в Разград "орлите" спечелиха с 1:0 след автогол на Иван Татомирович, който този път остана резерва. Треньорът на Лудогорец Анте Шимунджа не можа да разчита за важния мач във Вилнюс на наказания Кирил Десподов и контузените Доминик Янков и Клод Гонсалвеш.

Малко преди последния съдийски сигнал домакините можеха да изравнят, но опасен удар бе блокиран. Литовците претендираха и за дузпа, реферът Харм Осмерс от Германия остана безмълвен и Лудогорец триумфира, класирайки се в групите на Лига Европа.

Другият български отбор в плейофите ЦСКА загуби с 0:2 гостуването си на Базел и след общ резултат 1:2 се сбогуваха с мечтата си да играят за трета поредна година в групи на Европа. На трибуните на 'Санкт Якоб Парк" бе тенис легендата Роджър Федерер, който се появи на почивката, за да подкрепи тима от града, в който е роден.