България стартира с медал представянето си на започналото днес в Руполдинг, Германия Световно първенство по летен биатлон. Лора Христова грабна бронза при девойките в дисциплина суперспринт, като финишира на 38 секунди след шампионката Селина Марие Кастъл от Германия и на 26 секунди след "сребърната“ словенка Лена Репинч. Лора направи 5 пропуска при стрелбата (1-2-2-0) и бе с четвърто общо бегово време.

Силното българско представяне се допълни от седмото място на другата ни биатлонистка сред финалистките – Валентина Димитрова, която с 4 пропуска финишира на 55 секунди след победителката. В квалификациите Стефани Йолова (6) остана десета в серията си и не продължи напред. Миналата зима тези три българки спечелиха за България бронз в щафетата на Световното зимно първенство в Солт Лейк Сити.

При младежите днес в Руполдинг Благой Тодев се нареди 21-ви в същата дисциплина. Във финала банскалията направи 8 пропуска при четирите си стрелби (3-2-0-3) и финишира на 2:03 мин. след шампиона Максим Фомин от Литва, който единствен бе безпогрешен в състезанието. В квалификациите Васил Зашев се класира 9-и в серията си с 4 пропуска и не намери място сред финалистите. Също с 4 грешни изстрела Константин Василев не се нареди сред най-добрите 30.

Тодев е сред най-прогресиращите млади биатлонисти на планетата - световен вицешампион на преследване от Солт Лейк Сити и европейски шампион на 15 км от Поклюка, носител на малкия кристален глобус на IBU за младежи в дисциплината 15 км през миналата зима.

Днес в програмата на Световното първенство в Руполдинг е дисциплината суперспринт за мъже и жени, шампионатът завършва в неделя.