Управата в Ню Йорк се стреми да приемат законопроект, който да задължава инсталирането на система в нови превозни средства, която да ограничава скоростта до местния максимално допустим лимит. Системата ще използва GPS и технология за разпознаване на пътни знаци, за да определи ограничението на скоростта. Системата има и подходящо име - Active Intelligent Speed Assistance (ISA). Ню Йорк вече провежда изпитание с 50 превозни средства от автопарка на града, оборудвани със системата ISA.

Законопроектът S9528 беше представен от сенатора на Манхатън Брад Хойлман на 12 август и, ако бъде приет, ще изисква всяко превозно средство, произведено или регистрирано в щата Ню Йорк, да бъде оборудвано със системата ISA, считано от 1 януари 2024 г. Като основание се цитират резултатите от проучване, което показва, че подобна система може да намали смъртните случаи в трафика с 20%.

Законопроектът също така призовава съществуващите системи за активна безопасност като автоматично аварийно спиране, активен контрол на лентата, монитори за мъртви зони с разпознаване на пешеходци, разпознаване на сънливост на водача и дори запис на събития с данни да бъдат задължителни от същата дата.

"Превишената скорост съсипва животи, така че трябва да предприемем действия, за да го предотвратим, а град Ню Йорк е водещ пример, като внедрява нова технология за намаляване на скоростите на превозните средства от градския парк“, каза в изявление Ерик Адамс, кметът на Ню Йорк.

Критиците на системата твърдят, че при определени обстоятелства е жизненоважно да можете да преминете границата. Решение тук може да бъде лимитът да се въведе поетапно. Например, първо може да има предупредителен звънец, ако ограничението на скоростта е превишено. След това може да има второ, по-сериозно предупреждение, което, ако все още бъде игнорирано, ще доведе до автоматично намаляване на скоростта на автомобила.

Разбира се, не е трудно да си представим, че полицаите също ще използват системата, за да следят постоянно скоростта на водача и автоматично да налагат глоби, ако ограничението на скоростта бъде превишено. Спасяваща новина за противниците на новата система е, че стандартите за безопасност за нови превозни средства, за разлика от стандартите за емисии, се определят на федерално ниво, което поставя под въпрос дали властите в Ню Йорк ще могат да приложат законопроекта, дори ако бъде приет.

В момента законопроектът е в комисия, не е минал през сената или събранието на Ню Йорк и ако се приеме и от двете нива, ще трябва да бъде подписан като закон или да бъде наложено вето от губернатора.

Интересно е да се отбележи че официални лица в австралийски щат предложиха да се издават и изискват специални лицензи за каране на автомобили с висока мощност като суперколи, както и забрани за деактивиране на технологии за безопасност като контрол на сцеплението.

ISA технологията се използва широко в Европа. Версията използвана от Ford позволява на шофьорите да задават максимална скорост. Тя може също така да ограничи скоростта до пет мили в час от обявеното ограничение. Технологията обаче не е задължителна и шофьорите могат да я деактивират. Всички нови автомобили в Европейския съюз ще трябва да имат технология ISA до 2024 г.