Компанията "Адидас" представи официалната топка за мачовете от груповата фаза в Шампионска лига за сезон 2022/2023.

"Дизайнът на топката напомня за липсата на светлина в космоса, а звездите сякаш изпълват тъмното пространство, пречупвайки се и пресичайки се в различни измерения. Това символизира битката за трофея в мъжкия клубен футбол", се казва в изявление на пресслужбата на УЕФА. Топката носи името "Adidas UCL Pro Void".

Жребият за груповата фаза на Шампионската лига е по-късно тази вечер в Истанбул. Церемонията по тегленето започва в 19:00 часа българско време днес. На нея ще бъдат наградени и най-добрите футболист и треньор в европейския клубен футбол за миналия сезон. Тя ще се проведе в Истанбул, където на 10 юни 2023 година ще се състои финала в това издание на Шампионската лига. В тегленето участие вземат 32 отбора, разпределени в 4 урни по 8, какъвто е броят и на групите. По-голямата част от тимовете – 26, получиха това право автоматично, докато останалите 6 преминаха квалификации. Именно по този начин място в групите на турнира заслужиха Макаби (Хайфа), Виктория (Пилзен), Динамо (Загреб) и Копенхаген от шампионския поток, както и Бенфика и Рейнджърс от нешампионския.

В първа урна намират място първенците от Шампионската лига и Лига Европа за миналия сезон, съответно Реал Мадрид и Айнтрахт (Франкфурт). Останалите шест тима в нея са шампионите от водещите първенства според клубната ранглиста по нации на УЕФА. Тъй като "лос бланкос“ са и шампион на Испания, а Русия е наказана да няма представители, този път в първа урна място намират и шампионите на Португалия и Нидерландия, съответно Порто и Аякс. Останалите четири отбора са Манчестър Сити (Англия), Милан (Италия), Байерн (Мюнхен) (Германия) и Пари Сен Жермен (Франция).

Тимовете от втора до четвърта урна са подредени според своя клубен коефициент в класацията на УЕФА. Във всяка група може да има само по един представител от дадена нация.

Тази година заради Мондиал 2022 груповата фаза ще започне с една седмица по-рано от обичайното – на 6/7 септември, и ще приключи още в началото на ноември.

Ето разпределението на урните:

ПЪРВА: Реал Мадрид, Айнтрахт Франкфурт, Манчестър Сити, Милан, Байерн Мюнхен, ПСЖ, Порто, Аякс

ВТОРА: Ливърпул, Челси, Барселона, Ювентус, Атлетико Мадрид, Севиля, РБ Лайпциг

ТРЕТА: Борусия (Дортмунд), РБ Залцбург, Шахтьор Донецк, Интер, Наполи, Бенфика и Спортинг (Лисабон)

ЧЕТВЪРТА: Глазгоу Рейнджърс, Олимпик Марсилия, ФК Копенхаген, Клуб Брюж, Селтик, Виктория Ползен и Динамо Загреб