Носителят на 21 титли от “Големия шлем" Новак Джокович няма да участва на предстоящия US Open, чийто жребий ще бъде теглен днес.

Освен ако не се случи сензация до началото на основната схема в понеделник, великият сръбски тенисист не покрива изискванията за пътуване в САЩ - ваксина срещу коронавируса.

Центърът за контрол и превенция на болестите в САЩ (CDC) така и не обнови списъка със задълженията на всеки чужденец, който пристига на територията на Щатите. Ден преди жребия на сайта на CDC беше премахнато уточнението, че тече процедура за обмисляне на обновяване на изискванията.

Така от 19 часа днес организаторите ще обявят жребия за мъжете и жените, а по подобие на “Уимбълдън" двойките за мачовете няма да бъдат теглени на живо. Те ще бъдат единствено показани като вече готова схема, докато Australian Open и “Ролан Гарос" провеждат истински церемонии по теглене на жребиите си на живо.

Джокович ще загуби служебно 1200 точки за световната ранглиста от достигнатия финал миналата година, а активът му ще бъде достатъчен за девето място в класацията на АТР.

При мъжете друг голям отсъстващ е световният номер 2 Александър Зверев, който все още се възстановява от контузията, получена на полуфиналите на “Ролан Гарос" срещу Рафаел Надал.

Григор Димитров поясни, че се подобрява и ще бъде готов за US Open, след като му прилоша в средата на втория сет срещу Доминик Тийм в Уинстън-Сейлъм.