Данийл Медведев ще започне участието си на US Open като водач в ранглистата, но общо петима тенисисти ще имат шанса да бъдат № 1 след края на последния за сезона турнир от Големия шлем.

В полпозишън да оглави класацията се очертава да бъде Рафаел Надал. Испанецът, който по-рано през годината спечели титлите от Australian Open и "Ролан Гарос“, за последно беше №1 в света на втори февруари 2020-а. Конкуренция на "Матадора“ за първата позиция ще бъдат Данийл Медведев, Стефанос Циципас, Карлос Алкарас и Каспер Рууд.

Надал не участва на US Open миналата година и няма да защитава точки този сезон. Когато шампионът от миналата година Медведев "освободи“ 2 хиляди точки от актива си в лайф класацията, Надал ще излезе като № 1 във виртуалното класиране с 5 630 точки.

36-годишният испанец ще има преднина от 590 точки пред Александър Зверев, който няма да има шанс да атакува първото място в света, защото пропуска тазгодишното издание на US Open заради контузия. Медведев, който е лидер в класирането от 13 юни, ще изостава от Рафа със 745 точки.

Медведев, Циципас, Алкарас и Рууд ще трябва най-малко да се класират за финал на US Open, за да бъдат № 1 след турнира.



Циципас ще започне участието си в Ню Йорк с увереност в силите си, след като достигна финала в Синсинати преди дни. Гръцкият тенисист не е прескачал третия кръг в последните си четири участия на "Флашинг Медоус“.

Алкарас, който победи Циципас по пътя към четвъртфиналите в Ню Йорк миналата година, може да стане най-младият тенисист, който стига до №1 в света. Испанецът е едва на 19 години и може да счупи постижението на 20-годишния Лейтън Хюит от 2001 година.

Каспер Рууд ще има възможността да стане първият норвежец, достигал до № 1 в света.