УЕФА разкри преждевременно имената на играчите, които попадат в Идеалния отбор за изминалия сезон. Съставът трябваше да бъде обявен утре вечер на церемонията, съпътстваща жребия за груповата фаза на турнира. Европейската централа обаче днес публикува на сайта си техническия доклад за изминалия сезон и в него присъства и въпросната идеална единайсеторка, както и победителите за всички индивидуални отличия.

Очаквано в състава има най-много представители на финалистите в последното издание на Шампионската лига. Реал Мадрид и Ливърпул имат по четирима играчи в тази селекция. Тибо Куртоа, Лука Модрич, Карим Бензема и Винисиус Жуниор са представителите на победителя в турнира. Трент Александър-Арнолд, Вирджил ван Дайк, Андрю Робъртсън и Фабиньо са футболистите от Ливърпул. Антонио Рюдигер (Челси), който от новия сезон също е играч на Реал, Кевин де Бройне (Манчестър Сити) и Килиан Мбапе (ПСЖ) са единствените футболисти, които не са играчи на отборите, стигали до мача за трофея през май.

От същия доклад става ясно, че очаквано Карим Бензема ще получи наградата за Играч на сезона, а Винисиус – за Най-добър млад футболист. Тибо Куртоа е Най-добър вратар, а Карло Анчелоти е избран за Треньор на годината.

Идеалният отбор на УЕФА е селектиран от технически комитет, съставен от 23-ма члена, сред които има национални селекционери и бивши футболисти.