Един от най-талантливите български триатлонисти Александър Божилов се пребори за вицешампионската титла за юноши до 19год. на Световно първенство по Акватлон, което се проведе на 18.08 в Шаморин, Словакия.

Едва на 17 години Александър застана на общ старт с над 50 от най-добрите мъже, мъже под 23год. и юноши до 19год. С време от 30:34. той завърши 15-ти в общото класиране за мъже, което е най-силното постижение в историята на триатлона у нас и 2-ри в класирането за юноши до 19год.

В рамките на състезателен сезон 2022г. Александър Божилов реализира следните постижения:

- 15-то място - 2022 Europe Triathlon Junior Cup Yenişehir, Turkey

- 43-то място - 2022 Europe Triathlon Championships Olsztyn, Poland

- Държавен шампион по триатлон – спринтова дистанция – гр. Бяла, Варна

- Държавен шампион по тиратлон – олимпийска дистанция – гр. Пловдив

- Постави нов рекорд за мъже на трасе "Триатлон Пловдив“ - 1:48:18

Посредством подкрепата, която Александър получава от Българска асоциация по триатлон и личните си треньори той успя да донесе тези дълго чакани за България успехи в триатлона и това е поредно доказателство за добрата съвместна работа на ръководството на федерацията, националните и личните треньори и състезателите.

Предстоящи за Александър събития са Балканско първенство, Европейско първенство и няколко Европейски купи.

"Постиженията, които Александър направи този сезон са изключително ценни и вдъхновяващи за всички деца и подрастващи, които практикуват нашия спорт, а вицесветовната му титла е поредното доказателство за добрия синхрон между специалистите и атлетите в националния отбор по триатлон на БАТ.

Ръководството на федерацията ще продължава да насочва всичките си усилия за да подсигурим качествена и все по-специализирана спортна подготовка, както и възможности за изява за своите таланти. Нашата най-голяма цел е да видим българин на олимпийския старт по триатлон и вярвам, че с общи усилия вървим уверено по този път“ коментира Марио Илиев, председател на Българска асоциация по триатлон.