България заслужи два отборни приза на завършилото снощи европейско първенство по вдигане на тежести за кадети до 15- и до 17 години в Рашин, Полша. Призовите отличия заслужиха и двата ни отбора при младежите.

При 15-годишните родните национали се наредиха на пето място с 269 точки, спечелени от петима обещаващи таланти. Отборен шампион е Украйна с 652 т., пред Полша 618, Турция 547 и Грузия 450. Първите два тима бяха с пълни отбори от по 10 души на шампионата в предградието на Варшава. А в класирането място намериха щангисти от 20 държави.

При 17-годишните българите се класираха на четвъртата позиция с 510 т., спечелени от деветима души. Отборен шампион са домакините от Полша с 622 т., пред Украйна 585 и Армения 534. В подреждането са представители на 28 нации.

"Всичките ни щангисти показаха реалните си възможности, някои дори ги надскочиха. За да просперираме и част от тях да достигнат до мъжкия спорт трябва централизирана подготовка. Така, както го правят редица държави, които в момента са пред нас в отборните класирания. Искам в същото време да благодаря на клубовете, които не спират да работят в меко казано неприятни условия", обяви водачът на групата ни в на европейското в Рашин Пламен Братойчев.

От Полша българските щангисти се завръщат с общо 9 медала: един златен, 5 сребърни и 3 бронзови. Само в двубоите имаме сребро на Мартин Станев (49 кг) и Нино Симеонов (55 кг) плюс бронз на Ангел Георгиев (+102 кг).

Последната група се прибира днес с полет от Варшава, като се очаква самолетът да кацне около 13.50 часа на Терминал 2 на летище София.