Повечето съвременни производители на електрически автомобили рекламират колите си като напълно екологично чисти. Някои споменават, че с покачването на цената на горивата ежедневното електрическо зареждане струва значително по-малко на собственика.

Шведският производител на електрически автомобили Polestar проведе пазарно проучване, за да разбере защо хората купуват автомобили, които работят чисто електрически. Резултатите от него са изненадващи.

Оказва се, че хората са привлечени от съвсем други качества в електрическите автомобили. В проучването, проведено от Polestar в САЩ, мнозинството от шофьорите (55%) признават, че биха закупили електрически превозни средства по причини, които нямат нищо общо с опазването на околната среда.

Най-атрактивните характеристики на електрическите автомобили според тях са огромните екрани на информационно-развлекателните системи и гласовите асистенти, както и възможността за свързване с мрежата и интегриране в съществуващи цифрови екосистеми.

Вторият най-популярен аргумент в полза на електрическите автомобили е експлозивната им динамика.

Екологията се е превърнала в основен мотивиращ фактор само за 12% от поколението Z (на възраст от 18 до 24 години). За милениум поколението (25-40 години) тази цифра е два пъти по-ниска, а за автомобилистите от по-старото поколение (57-75 години) е три пъти по-ниска.