Сезонът на пътуванията е в разгара си. Европейски ваканционни дестинации като Австрия, Италия или Холандия също са популярни. За разлика от Германия, шофирането по аутобана подлежи на такса в много ваканционни страни. Ако ви хванат без винетка, има високи глоби.

Винетката е задължителна по австрийските скоростни пътища и магистрали от 1997 г. В зависимост от продължителността на почивката има такива със срок на валидност от десет дни, два месеца и дори година. Ако пътувате през Австрия с кола, десетдневна винетка струва например 9,60 евро.Може да се закупи или като класическа самозалепваща винетка за предното стъкло, или като дигитална винетка с QR код на много спирки или онлайн. Ако ви хванат в Австрия без винетка, трябва да платите заместваща такса от 120 евро.

В зависимост от разстоянието се събира такса за повечето магистрали в Италия. Най-добрият начин да се ориентирате е да използвате цвета на знаците на магистралата. Зеленото означава, че има такса, сините знаци за магистрала винаги показват безплатно пътуване. При шофиране по платения път се тегли билет и се заплаща при излизане или смяна на платения път.

В Холандия няма общо задължение за пътни такси. При мостовете и тунелите обаче ситуацията е различна. Таксите се начисляват за тунела Kilt или Westerschelde в зависимост от типа превозно средство. Таксата за тунел може да се плати в брой, с банкова или кредитна карта или с телекарта.

Във Франция, Хърватия и Испания таксата за магистрала се таксува на изминат километър. Но има фини разлики между държавите. Във Франция, например, тарифата се изчислява според класа на превозното средство, изминатото разстояние и избора на маршрут. В Хърватия таксата се плаща директно на съответните тол станции. В Испания Peaje обикновено се събира на частни пътища. И в тези три ваканционни страни трябва да се тегли билет при влизане в съответния платен път. За това се дължи такса при смяна или напускане на магистралата.

В Швейцария, както и в Австрия, винетката е задължителна. Стикерът трябва да бъде залепен от вътрешната страна на предното стъкло на ясно видимо място. Електронна версия на винетката все още не съществува. Почиващите в Швейцария трябва да ползват целогодишна винетка. Тук няма дневни, седмични или месечни винеткиг. От 1 август 2022 г. продажната цена на годишната винетка е 42 швейцарски франка. Ако не можете да покажете валидна винетка по време на проверка, ще бъдете глобени с 200 CHF и ще трябва да си купите валидна винетка.

От февруари 2022 г. класическата самозалепваща се винетка най-накрая остана в миналото в Словения - тя беше заменена от дигиталната винетка. Тази E-Vinjeta може да бъде поръчана онлайн, свързана е с регистрационния номер на автомобила и следователно не може да се прехвърля. Можете да го закупите и в обичайните магазини. За тази цел данните на водача се записват и след заплащане на пътната такса отново се изтриват. E-Vinjeta се предлага като седмична, месечна или годишна винетка. Годишната винетка е валидна 365 години от датата на закупуване. Струва 110 евро, месечна винетка 30 евро.