През изминалия уикенда в родопския ни курорт се проведе 8-мото поредно издание на едно от най-големите събития в планинското колоездене в България и района – зрелищния Пампорово Байк Фест!

Над 150 участника от всички краища на страната, както и представители на Италия, Франция, Гърция, Румъния и Великобритания бяха част от състезанията част от програмата на събитието, която тази година включваше международно състезание от най-високия клас 1 на Международния колоездачен съюз, носещо точки за световната ранглиста, първи кръг от Българските Даунхил Серии и четвърти кръг от Детските Байк Серии.

В съботния ден се проведе състезанието за децата на възраст от 10 до 16 години, разделени в 3 възрастови групи. В категорията на 10-12 годишните най-добро време по близо 2 километровото трасе постихна Мартин Владимиров, който спря часовника на 2:49.70 мин..

При 13-14 годишните, най-бърз бе Калоян Димитров от клуб "Хоталич – Севлиево“ с време 2:36.31, следван от Виктор Кръстев и Emmanuel Loukeris от Гърция. В категорията на 15-16 годишните, най-добро време постигна представител на бургаския клуб "Шор Индейдерс“ Росен Ранков, който се спусна по техничното и трудно трасе за 2:36.48 мин.. На почетната стълбичка до него се наредиха Lewis Mackay и Борислав Цачев от смолянския клуб "Райдърс Юнайтед“.

В неделя се проведе голямото състезание, по едно от най-трудните и технични трасета, не само в България и региона. То е с дължина близо 2 км и включва включва множество препятствия, като стръмни участъци, корени, камъни, скални падове, големи скокове и други естествени и изкуствено оформени елементи.

Най-доброто време от 2:21.33 мин. бе постигнато от Александрос Топкароглу от Гърция, първи от българите и втори в категория мъже елит се класира Димитър Мазнейков от "Райдърс Юнайтед“ само на 1.5 сек. от победителя. Трети остана Националния Шампион на България – Стивиан Гатев от клуб "Хоталич“.

При юношите класирането оглави Марко Ламарис от Гърция с време 2:23.32 мин., втори се класира Lewis Mackay, а трети остана Росен Ранков. В категория Мастър първото стъпало на почетната стълбичка зае гъркът Aristeidis Chatzigeorgiou, а при дамите първа се класира Деница Тошева.

Победителите в отделните категории си разделиха награден фонд от над 5000 лева, както и предметни награди предоставени от партньорите на събитието: Пампорово АД, хотел Перелик, Ред Бул България, магазини Стената, DoppelHerz, Skuls & Forks и др.

Следващото състезание по планинско колоездене, което предстои в Пампорово е ендуро предизвикателството "Елевейшън 999“ на 2-5 септември.