На конна база " Тракиец“ в село Житница, Пловдив завърши финалния турнир от Световния чалъндж шампионат по прескачане на препятствия от календара на Международната федерация – FEI.

17 ездачи от Иран , Колумбия, Еквадор, Индия, Йордания, Мароко, ЮАР, Сингапур, Намибия, Уругвай , Тунис и България взеха участие в последния кръг за 2022 година. Зрителите, които дойдоха да гледат изпитанията станаха свидетели на много силно представяне и майсторска езда от състезателите дошли от няколко континента.

С първото място в Житница, а и за годината триумфира Алиреза Кхосдел от Иран с кон Леман, който беше безапелационен в големия финал и не допусна нито една наказателна точка. Втори завърши Игнасио Ларела от Еквадор с Мона Лиза, а третото място спечели Кейт Алисон ( Намибия) с Кевоар. Българката Ванеса Атанасова с Алегра попадна сред първите осем във финала, но с 12 наказателни точки остана на шестата позиция в крайното класиране. Другият ни представител Ердохан Сами не успя да излезе на паркура в неделния ден заради контузия на коня му.

" Получиха се много интересни и оспорвани състезания през петте дни на турнира . Огромна благодарност към екипа на федерацията ни, на домакините от конна база " Тракиец“, както и на собствениците на конете, които бяха осигурени за ездачите. Още веднъж да напомня, че регламента на този шампионат е състезателите да участват с коне от държавата , която организира надпреварата.

Получихме и отлична оценка за работата си от Световната федерация и поздравявам всички, които работиха неуморно за да се представим на високо ниво в организационен план. Най-важното е ,че всички състезатели и гости си тръгват с най-добри чувства от България и се надяваме в следващите години отново да спечели домакинство на такъв шампионат, който заема важна част от календара на FEI ", сподели д-р Крум Рашков – вицепрезидент на БФ Конен спорт.

Българската федерация изненада призьорите от финалите с допълнителни награди, които бяха специално изработени плакети изобразяващи част от нашата история и забележителности .