Доклад на френския сенат доказа организационните пропуски, довели до безредици сред публиката на финала на Шампионската лига през май между Ливърпул и Реал (Мадрид), което предизвика политическо напрежение между Великобритания и Франция.

Началото на финала на 28 май на "Стад дьо Франс" в Париж, който Ливърпул загуби с 0:1 от Реал, беше отложено, след като полицията със сила задържа привърженици, които се опитваха да влязат на стадиона.

Силите на реда пуснаха сълзотворен газ срещу фенове, включително жени и деца. Привържениците на Ливърпул, заедно с кмета на града Стив Ротеръм, казаха, че са били ограбени от престъпници от парижкото предградие Сен Дени.

Френският вътрешен министър Жерал Дарманен и френският министър на спорта Амели Удеа-Кастера се извиниха на привържениците, забъркани в неприятностите, но твърдят, че много привърженици на Ливърпул са пристигнали с фалшиви билети - нещо, което феновете отричат.

Хаотичните сцени на насилие хвърлиха сянка върху имиджа на Франция като домакин на големи спортни събития, като страната трябва да организира Световното първенство по ръгби през 2023-а и Олимпийските игри през 2024 година.