ГЕРБ все повече изглежда като някаква преторианска гвардия около лидера си. Превръща се в партия за отбрана на Борисов. Това каза за Радио "Фокус“ изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан“ Първан Симеонов за политическата обстановка у нас. Според успешни са онези лидери, които успяват да говорят и на двете публики: и на онази публика, която казва: "Как така ще сме мафия, мутри и не знам какво? Защо ни турихте тук в политически изолатор 2 години?“ – това е публика, която съществува, стяга се“, каза той.

"Например ГЕРБ все повече изглежда като някаква преторианска гвардия около лидера си. Превръща се в партия за отбрана на Борисов, което е малко тъжна гледка, но какво да се прави. Явно съществуват много такива хора в страната, те почитат този начин на правене на политика“, коментира той.

Но политологът даде пример и с другата публика в нашето общество. "Другите хора, които казват: "Абе, в България има мафия, в България има безнаказаност, в България има корупционен модел, списъкът "Магнитски“ – това съвсем не са малко хора“, отбеляза Симеонов.

Трябва да можеш да говориш и на онези хора, които казват: "Не късайте историческите връзки с Русия, прекалявате, пресолявате манджата“, и на онези, които казват и са абсолютно прави: "Русия е агресор, руши мостовете на предвидимия свят“. Да си успешен лидер в такава ситуация означава да можеш да говориш на тези различни лагери, а в ситуация на тежка поляризация това става все по-трудно“, обобщи Първан Симеонов.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".