Две деца акробати от Варна - Адриана и Кристиян Хаджитеневи, донесоха бронзови медали за Клуб по Спортна акробатика – Плевен, вместо за варненския си клуб. Причината – отказан достъп до зала, тренировки и картотека от страна на собственика и треньор на КСА "Акро Старс“ Варна - Гергана Калоянова. Мотивите са, че посещават тренировки късно, след втора смяна във училище и че Адриана е постоянно изморена. Проблеми, които при предишният треньор не съществуваха.

През годините Варна се утвърждава като един от силните центрове по спортна акробатика в България с много медалисти от държавни първенства, шампиони и представители в националния отбор. За съжаление, след приключване на активната треньорска дейност на Павлина Станкова преди 3 години и регистрацията на нов клуб, варненската акробатика изгуби от блясъка и силата си, изоставайки от останалите клубове в страната. В Спортната акробатика развитието на състезателите става бавно и методично. През последните няколко години, в стремежът си за бързи успехи, новият треньор прескача или се заучават набързо и грешно основни елементи. Състезатели се явяват на турнири с не достатъчно подготвени акробатики, което води до ниски оценки и рискове от контузии. В момента се прехвърлят състезатели в по-горни възрастови групи, с идеята за по-слаба конкуренция и лесно печелене на медали. Друг проблем е, че много деца напуснаха залата, поради лошо отношение и/или подстрекаване на интриги от треньора, между децата или родителите.

Адриана и Кристиян са едни от най-перспективните състезатели по акробатика във Варна. Децата тренират акробатика от 8 години и винаги са били с най-предно класиране от състезателите на варненския клуб. Кристиян – индивидуално и на мъжки двойки, а Адриана - на смесени и двойки жени. При покриване на нормативи, те са винаги първи - както на силова подготовка, така и на гъвкавост, и бързина. С много впечатляващо представяне, Адриана Хаджитенева достига до финала на "България търси талант“ през сезон 6. Нейното участие в "България търси талант“, се превръща в голяма реклама за всички гимнастически спортове, привличайки много деца в залите. Адриана се превръща във вдъхновение за деца и родители, борещи се автоимунен детски артрит.

С ясното съзнание, че във Варна няма друг клуб по спортна акробатика, собственикът и треньор на КСА "Акро Старс“ - Варна, "съветва“ родителите на младите състезатели "да си ги тренираме сами или да си сменят спорта“ (след 8 годишни тренировки), споделя Костадин Хаджитенев, баща на Адриана и Кристиян.

"Семейството ни, като бивши акробати, потърси помощ от треньори и деятели в страната и чужбина. На молбите ни откликна вицесветовната шампионка и треньор на Клуб по спортна акробатика – Плевен, Галя Паралийска, която е била треньорка и на майка им“, казва Костадин Хаджитенев. Тя картотекира Адриана и Кристиян в Плевен, а през празничните дни и ваканциите ги трeнира безвъзмездно, вдигайки сериозно нивото на уменията им. Във Варна, тренировките се осъществяват със съдействието и в залата на ГСК "Интерком груп Черноморски юнак".

В тези ненормални тренировъчни условия, на приключилото Държавно индивидуално първенство по Спортна акробатика на 11 и 12 юни във Варна, Адриана и Кристиян Хаджитеневи печелят бронзовите медали с много добър резултат от 23,100 точки, и най-високата трудност спрямо останалите смесени двойки във възраст 8-14 години. Резултатът е много добър, като се има предвид, извънредната ситуация, в която децата тренират през последните месеци, новото съчетание с нови елементи и прекаран корона вирус, няколко седмици преди състезанието.

"В резултат на всичко от гореизброеното, група любители и състезатели по акробатиката учредихме Клуб по Спортна акробатика Варна.“, казва Костадин Хаджитенев. "Целта ни е да популяризираме и развиваме акробатиката във Варна и региона, а амбицията ни е децата, които ще тренират при нас да са щастливи, задружни и успешни, а медалите, които печелят да остават във Варна.“