Бронзовата олимпийска медалистка от Рио 2016 Елица Янкова се върна с титла на тепиха на шампионата във Велико Търново. Бившата националка представлява клуб "Юнак Локомотив“ (Русе), а в решителната схватка в категория до 53 кг победи с туш Александра Никова (“Миньор" Пк). Янкова бе прекратила кариера и в последните години влезе в ролята на треньор и съдия по борба.

След дълга пауза на тепиха с титла се върна и Мими Христова (“Левски"). Европейската шампионка от 2020-а получи тежка травма по време на полуфиналите на световното през 2021-а и се подложи на операция. Първенството в старата ни столица бе първа изява за националката след лечението. Тя стигна до финала след 4 победи в категория до 65 кг, а в решителната схватка съперничката й Софи Тенева (“Станка Златева") не излезе.

Титла взе и бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (“Ангел Гочев", Созопол), победила на финала с технически туш Мирослава Атанасова (“Плевен") в категория до 57 кг.

В най-интригуващата двубой на първенството световната и европейска шампионка от по-долната категория Биляна Дудова победи с инфарктното 5:5 Тайбе Юсеин, бронзова олимпийска медалистка, №1 в света и Европа, на финала в категория до 62 кг.

При най-леките до 50 кг Миглена Селишка, европейска шампионка от 2020-а, надви Емине Осман с туш и взе наградата за най-технична състезателка. А Мария Оряшкова (“Челопеч") триумфира в категория до 76 кг и бе отличена за най-резултатна състезателка.

"Левски“ приключи с три титли и със 127 точки оглави отборното класиране, като получи купа "Еньо Вълчев“. Втори е тимът на "Юнак-Локомотив“ (Русе) със 115 т., а трети - "Бургас“ с 91 т.

Утре започват мъжете в свободния стил. Финалите са в неделя от 10 часа.

Резултатите от финалите:

50 кг Миглена Селишка - Емине Осман, туш

53 кг Елица Янкова - Александра Никова, туш

55 кг Сезен Белберова -Назифе Таир, отказ

57 кгЕвелина Николова - Мирослава Атанасова технически туш

59 кг Фатме Шабан - Виктория Бобева, 10:5

62 кг Биляна Дудова – Тайбе Юсеин, 5:5

65 кг Мими Христова – Софи Тенева, без борба

68 кг София Георгиева - Даниела Бръснарова, 10:0

На 72 кг и 76 кг състезателките се бориха всяка срещу всяка