- Най-новото поколение на легендарния SL прави своята премиера в България, а електрическият флагман EQS впечатлява с Hyperscreen

Тази година традицията среща бъдещото на щанда на Mercedes-Benz на Автомобилен салон София 2022 г. Генералният дистрибутор на германската марка за България Силвър Стар представя за първи път у нас последното поколение на легендарния спортен SL - SL 63 AMG, заедно с флагмана на електрическите автомобили на Mercedes-Benz – EQS, и по-малката електрическа бизнес лимузина, доработена с характерните гени от Афалтербах – EQE 43 AMG. Така на едно място посетителите на тазгодишния автосалон могат да се запознаят с последната генерация от 70-годишната история на SL с мощен 4-литров, V8 битурбо двигател с 535 к. с. Както и с бъдещото на марката в лицето на двата водещи електрически автомобили, които със забележителния си пробег (до 6751 км за EQS 580 и до 5291 км за EQE AMG) и иновативните си технологии задават стандартите на съвременната електромобилност.

Силвър Стар - лидер в електромобилността

От началото на 2022 г. до сега групата Силвър Стар е продала 2 пъти повече електрически автомобили отколкото през цялата 2021. Това показва посоката на развитие и амбициите на компанията. "Участието на Силвър Стар в Автомобилен салон София 2022 съвсем ясно следва целите, които компанията си поставя в България. А именно, в унисон със стратегията на Mercedes-Benz, да станем лидери в продажбите и сервизирането на премиум електрически автомобили. За нас бъдещото е ясно, както и пътят към постигането на въглеродно неутрално утре, което е от съществено значение за идните поколения“, заяви главният изпълнителен директор на Силвър Стар г-н Ролф Юрген-Заерле по време на откриването на автосалона.

Луксът ще има нов адрес от началото на следващата година

Тази година генералният дистрибутор на Mercedes-Benz за България отбеляза 5 успешни години на българския пазар. За половин десетилетие Силвър Стар може да се похвали с утроен оборот, четири собствени дилърства в страната, както и инвестиции в българската икономика в размер на над 45 млн. евро. Последният грандиозен проект, на стойност над 18 млн. евро, е строежът на новия дом на Силвър Стар и Mercedes-Benz в София, простиращ се на над 65 000 квадратни метра. Строителните дейности на комплекса напредват изключително бързо. Очаква те да приключат в края на 2022 г., а луксът да има нов адрес - Челопешко шосе 52, от началото на следващата година.

Групата Силвър Стар е официален представител на немския концерн Mercedes-Benz AG за България за марките Mercedes-Benz и smart, на Daimler Trucks AG за марките Mercedes-Benz, Unimog и FUSO и на EvoBus за Mercedes-Benz и Setra. Компанията предлага целия спектър от услуги за бизнес и крайни клиенти, в това число продажба и следпродажбено обслужване на нови и употребявани леки, лекотоварни и товарни автомобили и автобуси, както и продажби на резервни части. Дилърските центрове на Силвър Стар се намират в София, Пловдив, Варна, Бургас и Евро Старс в Русе.

Допълнителна информация

Акцентите на Силвър Стар и Mercedes-Benz на Автомобилен салон София 2022 г.

Mercedes-AMG SL съчетава спортния дух на оригиналния SL с уникалния лукс и технологично съвършенство, характерни за съвременните модели на Mercedes. Луксозният роудстър, който отново се предлага с 2+2 места, е подходящ за ежедневно шофиране, като за първи път в 70-годишната си история е със задвижване на всички колела. Мощният 4-литровия V8 битурбо двигател създава преживяване от най-висока класа за всеки, които застане зад волана на най-новата версия на легендарния кабриолет на Mercedes. Топ моделът - SL 63 4MATIC+, представен на Автомобилен салон София 2022 е с комбиниран разход на гориво 12,7-11,8 л/100 км, комбинирани емисии на CO2 - 288-268 г/км, разполага с двигател, който развива 585 к. с. и осигурява максимален въртящ момент от 800 Нм. Максималната скорост на автомобила е 315 км/ч и ускорява от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди.

Каросерията на Mercedes-Benz AMG SL e изцяло нова. Корпусът е създаден като при първия SL през 1952 г. – буквално върху празен лист хартия, като нито един компонент не идва от предшественика SL или от друг модел като AMG GT Roadster. А за любителите на наситени летни усещания, електрохидравличният текстилен покрив на кабриолета се отваря или затваря напълно автоматично за около 15 секунди при до 60 км/ч.

Революционният EQS 580 4MATIC е първата изцяло електрическа луксозна лимузина на Mercedes-Benz. Това е и първият модел, който е построен на новата модулна архитектура за електрически автомобили. Топ моделът EQS 580 4MATIC е с мощност от 523 к.с. и ускорение от 0 до 100 км. за 4,3 секунди. Автомобилът осигурява пробег до 6751 километра и отговаря на всички очаквания за прогресивен седан в сегмента на S-класата. Батерията му има използваемо енергийно съдържание от 107,8 кВтч и може да се зарежда с до 200 кВт на бързи станции от 10 до 80% за само 31 минути. Една от основните революции е радикалната промяна в интериора. Извитият 141-сантиметров екранен модул MBUX Hyperscreen с вградения софтуер с изкуствен интелект се адаптира напълно към своя потребител и прави персонализирани предложения за множество функции на информация, комфорт и управление.

Бизнес авангардът на електрическите лимузини Mercedes-AMG EQE 43 4MATIC (комбиниран електрически разход по WLTP: 22.5 19.7 кВтч/100 км; комбинирани CO2 емисии: 0 г/км) разполага с два електрически мотора – по един на всяка ос, което осигурява напълно променливо задвижване на всички колела за оптимално шофиране при всякакви условия. Мощността на автомобила е 476 к. с. (350 кВт) с максималният въртящ момент от 858 Нм. Автомобилът е оборудван с мощна 328-волтова високоефективна батерия, при чието производство са използвани най-новите литиево-йонни технологии. Тя разполага с използваемо енергийно съдържание от 90,6 кВтч. Специфичното ДНК на AMG може да се открие при задвижването, окачването, спирачките, озвучаването, екстериорния и интериорния дизайн, както и допълнителното оборудване, което осигурява динамично и емоционално AMG преживяване по време на шофиране.

На щанда на Mercedes-Benz на софийския автомобилен салон може да откриете още емблематични модели за марката – S-Class, C-Class, както и GLA, GLB и GLE.