Безкомпромисната доминация на Ига Швьонтек в женския тенис намери своя логичен и очакван апогей с разгромна победа на финала на “Ролан Гарос" - 6:1, 6:3 за 68 минути срещу американската тийнейджърка Кори Гоф.

Така 21-годишната полякиня стана едва деветата дама в Откритата ера с повече от един триумф в Париж, след като покори френската столица и през 2020-а. Освен невероятните изминали две седмици, Швьонтек вече може да се похвали с 35 поредни победи през сезона, изравнявайки рекорда за новото хилядолетие на Винъс Уилямс (2000).

Последното поражение на полякинята е от 16 февруари в Дубай от Альона Остапенко, а оттогава тя спечели титлите в Индиън Уелс, Маями, Щутгарт, Рим и сега “Ролан Гарос". Общо в кариерата си в турнири на WTA тя вече има 9 трофея, като единственият ѝ загубен финал е от Полона Херцог през 2019-а в Лугано. Разгромният резултат във финала сега срещу Кори Гоф също не е новост за Швьонтек, която само два пъти е губила 5 гейма в успешните си финали.

Световната номер 1 е четвъртата най-млада многократна носителка на купата “Сюзан Ленглен" след Крис Евърт, Щефи Граф и Моника Селеш. Тя е и най-младата носителка на повече от една титла от “Големия шлем" от Мария Шарапова през 2006-а. Също така тя триумфира в Париж като първа поставена, което се случва едва за пети път през последните 25 години.

За Гоф това бе първи финал в “Шлема" и съответно тя загуби шанса да спечели титлата във френската столица при жените, след като през 2018-а го направи при девойките. Конкретно на “Ролан Гарос" последната по-млада финалистка от американката беше Ким Клайстърс през 2001-ва. Тя беше 18-а поставена в Париж, а от следващата седмица ще запише личен рекорд в световната ранглиста с 13-ата си позиция.

Любопитното около класацията на WTA и убедителното водачество на Швьонтек е, че от 6 юни тя ще има 8631 точки, а втората Анет Контавейт почти наполовина по-малко - 4325.