От 3 до 4 юни в гр. Асен, Нидерландия(дом на най-старото и престижно състезание от MotoGP) се проведе световното първенство по автомоделен спорт за автомодели в мащаб 1/10 задвижвани с водородна клетка. В шест часовата надпреварата за водородните модели Horizon Hydrogen Grand Prix - World Finals взеха участие 15 отбори от 2 континента.

Първите 3 места в Световният финал окупираха отборите от САЩ. Единствената сериозна конкуренция от Европа за влизане в челната тройка бе отбора на България който се класира на 4-то място изоставяйки само на 6 обиколки от третия отбор на САЩ. В последните минути от 6 часовите финали, отборът от САЩ изразходи своите водородни контейнери и остана в бокса. Бяха необходими само още 60 секунди и България щеше да е на почетната стълбичка на този Световен форум! Все пак отбора е доволен от факта, че победихме всички отбори от Европа.

Важна подробност е, че отборите от САЩ са спонсорирани за своето участие от водещи автомобилни производители, само България бе с модел разработка, инженерни решения, дизайн и изработка изцяло дело на екип от Българската федерация по автомоделни спортове.

Отборът на България се представляваше от Спортно Технически Моделен Клуб – Враца в състав от Любомир Михайлов, Никола Костов, Самуил Кулев, Мартин Петров - треньор и ръководител, Ивайло Иванов – отговарящ за телеметрията и софтуерната поддръжка, а Филип Дворски от Технократи пък бе включен в екипа на експертите съблюдаващи спазването на правилника.

Правото да участва на Световните финали, СТМК Враца придоби спечелвайки 4 часовото второ Национално Първенство за автомодели задвижвани с водородна клетка на 14 май в ,,Овергаз Арена“, гр. София.

Участието на Българският отбор бе организирано от Технократи – образователни програми и курсове за деца, със съдействието Българска федерация по автомоделни спортове и подпомогнато от самите участници.

*Източник: www.automodelsport.com