Законотворците в Европейският парламент гласуваха за ефективната забрана за продажбата на нови автомобили, оборудвани с бензинови и дизелови двигатели с вътрешно горене, в Европа от 2035 година.

Макар и с преобладаваща подкрепа - 339 ЗА, 249 против и 24 въздържали се, решението за забраната за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в ЕВропа среща и сериозна опозиция, която направи опит да смекчи крайните условия и такива автомобили да продължат да са налични на местния пазар, макар и в пъти по-малко количество, отколкото е в момента, като беше предложен вариант с 90% ограничение на наличните квоти.

"Поръчката и управлението на автомобили с нулеви емисии ще стане по-евтино за потребителите", коментира Ян Хюйтема, евродепутат и основен ръководител на преговорите по закона.

По всичко изглежда, че Европа е на крачка от това да се "разведе" окончателно с ДВГ технологията за задвижване при леките и лекотоварните автомобили, макар че все още предстоят множество допълнителни преговори и изслушвания от страна на отделните страни членки на ЕС, за да бъде формулирана забрана като закон. Възпирети са също така и междинни времеви граници от 55% при леките и 50% при лекотоварните за 2030 година.