Интервю с организатора на Турнир Марина Диневи



Ярив Лернер е филмов продуцент, изпълнителен директор на Nu Boyana Film Studios, бивш професионален състезател по плажен волейбол в САЩ, изиграл 11 сезона в американската професионална Верига на АВП, и радетел за развитието на атрактивния пясъчен спорт у нас. През последните две години той бе сред основните организатори на поредица от силни международни състезания в Панчарево край София, сред които и първите в историята турнири от Световната верига по плажен волейбол, проведени в България. Лернер е организатор и на големия международен Tурнир Марина Диневи с награден фонд от 20 хиляди лева, който ще се проведе от 16 до 19 юни в Свети Влас на красивия плаж край едноименното яхтено пристанище като част от Националната верига по плажен волейбол на България.



Ето какво разказа Лернер за турнира, за своята дейност в плажния волейбол и за развитието на този спорт у нас като цяло:



- Какво ви накара да организирате този нов турнир по плажен волейбол в Свети Влас?

- Посетих мястото за един филмов фестивал миналата година и се запознах със собствениците. Изглеждаше идеално за провеждане на турнир по плажен волейбол от световна класа, а собствениците се зарадваха много на тази идея.



- Как ще коментирате качествата на най-добрите български плажни волейболисти и потенциала за развитие на този спорт в страната?

- България има огромен потенциал за плажен волейбол, но състезателите трябва да разберат, че могат да си изкарват и прехраната, практикувайки този спорт. Много различно е от волейбола в зала, където се играе на договор. Плажните волейболисти трябва да намерят собствени спонсори и да печелят пари от участието си в турнири, а не от постоянна заплата. Рискът е по-голям, но според мен възвръщаемостта е също толкова добра.



- Миналата година бяхте един от организаторите на няколко силни международни турнира в Панчарево край София. Какви изводи си направихте от този проект?

- Организирал съм турнири и преди и вече бях запознат с процеса. Исках да поставя България на картата като дестинация за плажен волейбол. Наистина беше срамота, че това все още не беше направено, защото страната може да предложи толкова много! Исках българските волейболисти да видят какво е нивото в такива международни турнири, а в същото време да го направят без да харчат много пари за пътувания по състезания в чужбина. Като цяло те се справиха изненадващо добре.



- Как Ви помага опитът като състезател в американската професионална верига за това, което правите сега като организатор на турнири? Назовете нещо от Веригата на АВП, което бихте искали да приложите в Националната верига на България.

- След като играх във Веригата на АВП, аз знам как трябва да изглежда една такава верига от гледна точка на състезателите. Това включва много малки детайли, които трябва да се сглобят в едно цяло, за да бъде събитието успешно. Имам късмета, че поддържам връзка с някои от партньорите си от времето ми като състезател, за да се допитвам до тях винаги, когато имам нужда. За момента Националната верига третира волейболистите като продукт, а не като пазар. Това означава, че парите от наградния фонд се изплащат като процент от събраното. Аз обаче бих искал да въведа корпоративното спонсорство в плажната верига, за да се подпомогнат кариерите на нашите волейболисти, а и да направя веригата по-продаваема, по-маркетируема. Вярвам, че ще се радваме на огромна публика, ако успеем да осигурим подходящата среда за корпоративно спонсорство, защото плажният волейбол представлява един забавен и секси спорт и стил на живот.



- А какви са Вашите дългосрочни планове като промоутър в плажния волейбол?

- Надявам се плажният волейбол да може да застане на собствените си крака. Това е олимпийски спорт и заслужава своя собствена платформа. Толкова се различава от играта в зала, че няма никакъв смисъл да се провежда под същата шапка и същите управленски практики.



- Защо плажните волейболисти и феновете на плажния волейбол трябва да бъдат на турнира в Свети Влас?

- Турнирът в Свети Влас ще бъде един празник за състезателите, направен от хора, които обичат плажния волейбол, за хора, които обичат плажния волейбол. Искам нашите волейболисти да видят как изглежда и как се усеща един такъв професионален турнир. Искаме да направим едно събитие, подходящо за цялото семейство, и да покажем начина на живот, който представлява плажният волейбол.