Световният номер 8 Каспер Рууд става първият норвежец, който се класира за полуфиналите на турнир от Големия шлем, като се наложи над младия талант от Дания Холгер Руне с 6:1, 4:6, 7:6 (2), 6:3 в изцяло скандинавския сблъсък на "Ролан Гарос" в сряда вечер.

Преди турнира Рууд никога не беше преминавал осминафиналите на турнирите от Големия шлем. “Бях много нервен през целия ден, призна 23-годишният норвежец, който добави, че все пак е успял да поспи малко следобед. - Голям ден за норвежкия тенис, защото и Улрике Айкери се класира за финала на смесени двойки. Тя дори е крачка пред мен. На нея й предстои да играе за вероятно най-голямата титла в живота си, така че й пожелавам късмет."

Роденият в Осло Рууд е бивш номер 1 при младежите в света. Той вече е свикнал да прави рекорди за страната си в тениса - първият норвежец в Топ 10, първият, който е спечелил титла от АТП, първият, който е достигнал финал на Мастърс 1000 - Маями в началото на април, и първият, който се класира на финалния Мастърс.

Клей е любимата му настилка, като от 2020 година насам той е тенисистът, който е спечелил най-много мачове (64) и най-много титли (7) на червените кортове.

В сряда вечер Каспер Рууд демонстрира ефективността си, като направи 55 печеливши удара и 24 непредизвикани грешки срещу 54 печеливши удара и 46 грешки на датчанина Руне.

"Чувствам се великолепно. Беше тежък мач и голямо предизвикателство за мен. Това е най-добрият резултат в моята кариера, така че има много неща, заради които да се чувствам добре. В същото време мачът свърши доста късно и съм малко уморен. Започнах добре, но Холгер вдигна много нивото на играта си. Той се завърна и за мен беше много трудно до самия край на срещата. Играл съм с него три пъти и той постоянно прогресира. Станал е непредвидим, няма страх от нищо и ще бъде много опасен следващите години", каза за съперника си Рууд.

На полуфиналите норвежецът ще се изправи срещу хърватина Марин Чилич, победител от Откритото първенство на САЩ през 2014 година.

“Това са мачове, каквито всеки мечтае да играе. Трябва да бъда наистина фокусирам и да покажа най-доброто от себе си, защото Марин играе страхотно през цялата седмица и това ще бъде още един труден мач", заяви Каспер Рууд.