Experia е нов мотоциклет Green Tourer /зелен турър/ с 0 емисии, специално създаден, за да позволи на всеки байкър да пътува по екологично чист начин до края на нашия вече познат свят. Experia също така уместно обозначава дълбокия опит, придобит през десетилетие на състезания, проектиране и производство в областта на електрическите технологии от италианската компания Energica.

Ето защо Energica Experia е първият електрически Green Tourer в Европа и може би единственият мотоциклет, създаден някога за това намерение като цялостна платформа с наскоро проектирано електрическо задвижване и батерия. Изпълнение, ориентирано към целта - притежаване на мощността, от която се нуждаете и оптимизирано за дълги разстояния, комфорт за двама с аеродинамичен обтекател за спортно турне, регулируеми предни стъкла и голям капацитет за твърд багаж. Experia напълно предоставя това, което изискват хората, които искат сериозен пробег, но въпреки това е най-пъргавата и маневрена машина, която някога е правила компанията.

Машината има нова високотехнологична платформа. Моторът и батерията на Experia са чисто нови. Капацитетът на батерията е увеличен, но тя има по-ниско тегло. Това плюс централизираният по-нисък център на тежестта позволява по-добро каране при ниска скорост. Преработеният двигател PMASynRM също е по-лек, с по-малка маса и е разположен по-ниско, отколкото в другите ни модели.

Машината предлага най-големия капацитет на батерията си от всеки друг електрически мотоциклет - 22,5 кВтч максимум (19,6 кВтч номинален). Новата батерия, макар и с по-голям капацитет, има по-ниско общо тегло и различно разпределение на масата, което прави Experia с доста удоволствие за каране в смесен терен.

Обемните твърди странични кошници и горната кутия са с общ капацитет от 112 литра. Има два USP порта на таблото и още два във водоустойчиво отделение за съхранение, което може да се заключва и е достатъчно голямо, за да побере кабели за зареждане, дъждобран или чифт ръкавици.

Технически данни:

- двигател - синхронен реактивен двигател с постоянен магнит (PMASynRM), DC 306В номинално

- пик на ефективност - 96%

- мощност - непрекъснато: 60квт/80к.с. При 7000/мин, пик: 75кВт/102 к.с. при 7500/мин

- въртящ момент - 115 Nm / 85 ft lb.Нм, 900 Нм на колелото

- максимална скорост - ограничена на 180 км/ч

- ускорение - 0-100 км/ч - 3,5 сек

- пробег - град: 420 км, комбиниран 256 км