Световният шампион във Формула 1 Макс Верстапен завоюва своята пета победа за сезон 2022 в надпреварата за Гран При на Азербайджан. Триумфът за Ред Бул в Баку бе двоен, тъй като вторият пилот на тима, Серхио Перес, завърши на втората позиция и взе бонус точката за най-бързата обиколка.

Тимът на Ферари си тръгва с празни ръце от Баку, след като Карлос Сайнц и Шарл Леклер отпаднаха с технически проблеми. Двамата напуснаха състезанието още в първите му 20 обиколки.

Двойното отпадане на Скудерията позволи на Джордж Ръсел да завоюва своя трети подиум от началото на годината, като британецът завърши трети. Неговият съотборник в Мерцедес Люис Хамилтън остана четвърти.

С победата си Верстапен увеличи своята преднина на върха в генералното класиране във Формула 1. Действащият световен шампион има събрани 150 точки след първите осем кръга за годината и води с 21 на своя съотборник Перес, който вече е втори. След второто си отпадане в последните три състезания Леклер се смъкна до третата позиция, като негово изоставане от Верстапен е 34 точки.