Две от легендите на българския плажен волейбол се събраха отново, за да вземат участие и в тазгодишната Национална верига на България, която тази седмица пристига в Свети Влас за големия турнир Марина Диневи. 40-годишният Милен Стоянов, който беше сложил край на състезателната си кариера след миналия сезон, ще облече потника отново, за да се завърне на пясъка в звезден тандем с 37-годишния Мирослав Градинаров.



Стоянов & Градинаров играят заедно от две години. През 2020 година те станаха национални шампиони на България, а през 2021 стигнаха до петото място на два от международните турнири в София и станаха първите в историята българи, постигали такова класиране в Световната верига при мъжете.



“Милен беше закачил потника на пирона, както се казва. Но понеже не успях да намеря партньор, с когото да се състезавам тази година, седнахме да говорим с него отново и решихме да участваме за последно заедно. Ще вземем участие в три турнира и този в Свети Влас е първият от тях. Харесва ми идеята да има повече турнири по морето,“ заяви Градинаров.



Преди да си партнира с варненския си съгражданин Стоянов, 203-сантиметровият блокировач има успехи и с други съотборници, като най-забележителните сред тях са титлите за балкански и за национални шампиони, които извоюваха заедно с Константин Митев през 2009 година. През 2012 година Градинаров & Митев завършиха на престижното пето място в големия турнир Мастърс от Европейската верига, проведен във Варна. Градинаров е известен и с успехите си във волейбола в зала. Бившият национал е постигал трофеи и медали от национални клубни състезания в редица страни – България, Катар, Португалия, Румъния, Тайланд, Франция и Япония.



“Искаме да благодарим на нашите спонсори и приятели от ABO Pharma и Taxback, че отново ни подадоха ръка и се надявам, че ще подобрим представянето от миналата година", добави Стоянов. “Чакаме с нетърпение да започне турнирът следващата седмица и се готвим усилено напук на лошото време. Радвам се, че ще мога да участвам в Свети Влас. Това е нова дестинация за нашия спорт и се надявам да се превърне в традиция."



Опитният български защитник е една от легендите на Балканските първенства по плажен волейбол през първото десетилетие от века. Той и Борис Янков спечелиха две балкански титли през 2005 и 2007 година, както и сребро през 2008 и бронз през 2003 година. Двамата станаха и шампиони на България в първото национално първенство, организирано през 2003 година. През 2004 година, като национална двойка, Стоянов & Янков взеха участие в редица турнири от Световната верига, като на три от тях успяха да пробият в основната схема. По-късно те играха и в няколко европейски турнира Чалънджър и Сатълайът на ЦЕВ, като в един от тях заеха престижното четвърто място.



Най-пресният успех на Милен Стоянов е от миналата седмица, когато той и Калоян Канев станаха европейски вицешампиони от континенталния шампионат за пожарникари, проведен в Чехия. Това бе и една от причините той и Градинаров да пропуснат първия турнир от Националната верига в София и те вече нямат търпение да се пуснат на пясъка в Свети Влас.



“Само хубави думи мога да кажа за Милен. Две години жънем страхотни успехи с този човек, с когото се познаваме от вече над 20 години. Допаднахме си много и се радвам, че ще играем още един последен сезон заедно. Ще направим всичко възможно да станем шампиони и тази година. Засега не мога да кажа какви очаквания имаме от този турнир като резултат, но се надявам да влезем в четворката. Ние играем този спорт за удоволствие и всяка година като за последно. Предполагам, че ще бъдем най-възрастната, а и най-опитната двойка на турнира. Миналата година на турнирите от Световната верига в София два пъти стигнахме до четвъртфинал. След нас това направиха и Невен Нешев & Делчо Раев, така че беше доста успешно лято за възрастните двойки“, каза Градинаров с усмивка. “Аз обаче съм все още млад и засега нямам планове за край на кариерата.“



“Ние определено ще сме ‘най-опитната’ двойка на турнира и ще се радвам, ако се представим на ниво“, съгласи се Стоянов.



При всеки от двата пола форматът на надпреварата в Свети Влас предвижда основна схема от 16 отбора, мачовете от която ще се играят на 17, 18 и 19 юни. Регистрацията на участниците в БФВ продъжава до 14 юни, а в случай, че повече от 16 двойки от даден пол се запишат за участие, състезанието ще започне на 16 юни с квалификационни двубои. Правилникът позволява международно участие и ще носи точки за световната ранглиста в допълнение към апетитния награден фонд от 20 хиляди лева. Турнирът се провежда под егидата на Българска федерация волейбол и се организира от Nu Boyana Film Studios и техния изпълнителен директор Ярив Лернер.



“Радвам се, че накарах Милен отново да играем заедно и се радвам, че ще участваме точно в такъв турнир, с такъв голям залог, който ще носи точки за световната ранглиста. Предполагам, че ще бъде много добре организиран. Щом в организацията участва Ярив, аз съм на 100% сигурен, че ще бъде така. Той знае как се правят тези неща,“ обобщи Миро Градинаров.



“Очакванията на всички са големи и съм сигурен, че всички ще останат доволни. Ярив и всички, които са ангажирани с това събитие, знаят как да направят качествен продукт", заключи и Милен Стоянов. “Желая успех на всички състезатели и спорна работа на всички организатори! Ще се видим скоро...“



Партньори на турнира са B2Y Productions, яхтено пристанище Марина Диневи, Диневи Груп, b1b.box space tv, Circle Media, Bulsatcom, БК - Горна Баня и Playbeach.



Турнир по плажен волейбол Марина Диневи като събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/510122664091873/