Столичанинът Дамян Добрев Георгиев спечели голямата награда от автосалона - чисто нов автомобил. Късметлията сподели, че е попълнил анкетната карта на 4 юни и е избрал новият Ford Puma от колите, които можеше да спечели всеки участник в томболата. Името му по традиция беше изтеглено в последния час на изложението от 4-годишенпред адвокат и комисия от няколко члена. Четирите автомобила, определени за голямата награда, бяха изложени през цялото време в столичния "Интер Експо Център" и наистина си заслужават, тъй като са съвсем нови модели, с модерно задвижване и отлично оборудване.

Новият кросоувър Ford Puma, избран от Дамян Добрев Георгиев, бе най-скъпият автомобил от четирите предложения за избор - с цена 46 690 лева. Задвижва се от 1,0-литров 3-цилиндров бензинов турбодвигател с мощност 125 к.с. с технология мек хибрид, комбиниран с 6-степенна механична скоростна кутия. Моделът е в ниво на оборудване Titanium, което включва екстри като 17-инчови алуминиеви джанти, фарове за мъгла, следящи завоя, LED предни и задни светлини, автоматично сгъващи се странични огледала, бордови компютър, 8-инчов сензорен екран с дигитално радио и навигация, задни паркинг сензори и много други удобства. Ключът за новия Ford Puma късметлията получи от Димитър Танков, управител на търговско-сервизния комплекс на "Мото-Пфое"-Младост.

Ето още кой и какво спечели с анкетната карта на Автомобилен салон София 2022:

• Лъчезар Лъчезаров Димов - Pandora тракинг устройство

• Стиляна Дамянова Миткова - Зографска - Pandora тракинг устройство

• Маносла Любославова Иванова - шофьорски курс от Учебен център България

• Стоян Димов Паскалев - шофьорски курс от Учебен център България

• Светломир Дилянов Добрев - 5000 clubsmart бонус точки от Shell

• Теодор Иванов Петров - едномесечна предплатена карта Pulse Fitness Spa

• Георги Владиславов Докторов - едномесечна предплатена карта Pulse Fitness Spa

• Борислав Стефанов Панайотов - ваучер 200 лв за гориво или продукти на Shell Cafe

• Атанас Симеонов Цървуланов – изключително богат комплект инструменти USAG.

Така завърши снощи 25-ят юбилеен софийски автосалон. След две и половина години изолация, едно отлагане от миналата есен за тази пролет и три месеца война на 500 км от българската територия, той се превърна в събитие, не само с регионално, но и с европейско значение. Никога на изложение у нас не е имало толкова премиери (15), някои от които европейски и дори световни. За първи път автомобилите с електрифицирано задвижване превъзхождаха по брой стандартните, разчитащи само на ДВГ. От всички 189 експоната 33 бяха 100% електрически, а други 70 - с някоя от различните форми на хибридни задвижвания.

През залите на "Интер Експо Център“ през 10-те дни на салона минаха над 37 хиляди посетители. Тези, които имаха идея да договарят нова кола, явно са следели пазара и знаеха, че производството и доставките са затруднени и може да се наложи да чакат по-дълго. Затова те бяха и най-нетърпеливи - дойдоха още първите дни и побързаха да си подсигурят приемливи условия за сделка. По данни от неофициално проучване, проведено от Пресцентъра, сключените договори за доставка по време на изложението са над 240 – всеки може сам да прецени това много или малко е в тези трудни времена, както за производителите, така и за клиентите. В последните дни пък преобладаваха посетителите, дошли да подхранят мечтите си, да разгледат лъскавите модели и да научат за най-новите технологии.

Нашият салон се проведе в бурно време, не само постпандемично и с военни действия в Европа, но буквално и на гребена на вълната на прехода от задвижване на колите с течни горива към електрификация. Точно в дните на софийското изложение Европейската комисия гласува и опакова в решения и с документи това, което очаквахме, без значение дали ни харесва или – не: от 2025 г. влиза забрана за производство и внос на автомобили с дизелови двигатели, а от 2035 г. в ЕС ще трябва да разчитаме само на ток или други алтернативни екологични типове енергоизточници. По всички тези теми съм сигурен, че ще има още дискусии. Но все пак, ако има нещо сигурно, то е, че всички автомобилни фенове от страната и региона ще очакват с нетърпение следващия "Автомобилен салон София 2024“ и ще се надяват някакви неочаквани сътресения да не променят календара.

*Източник: Автомобилен салон София 2022