В контролирана среда експерти ще удостоверят техническата годност на тестови машини за гласуване с конфигуриран хардуер и инсталиран софтуер, които ще бъдат предоставени от ЦИК. Това каза пред БНР министърът на електронното управление Георги Тодоров. Удостоверяването на техническата годност на машините ще бъде направено в 24-часов онлайн режим, така че всички ще могат да наблюдават процеса, поясни Тодоров.

Машините се охраняват достатъчно надеждно, увери Тодоров. Същото според него е валидно и за транспортирането на машините и охраната по време на придвижването им към изборните секции.

"Сигурен съм, че от ЦИК са положили усилия, така че да няма тревожност у който и да е български гражданин или която и да е политическа партия."

Относно дистанционното електронно гласуване министър Тодоров посочи, че е финализирана подготовката по последната фаза на проекта – за изграждане на пилотната система.

"Преминаваме към обществена поръчка за нейното изграждане. По преценка на ЦИК, след като бъде изградена самата система, ще се реши кои ще бъдат първите избори, на които ще се тества".