Купуваме руски газ и то отново от "Газпром“. Такава теза изложиха от ГЕРБ по време на пресконференция.

Според тях "Продължаваме промяната“ е сключила договор с румънска фирма, която е дъщерна компания на "Газпром Швейцария“, която пък е дъщерна компания на "Газпром“. Цената, на която се купува природен газ е 110 евро при договорени 86 евро с "Газпром“ майка. По този начин страната ни губи 28%.

Според ГЕРБ разликата отива в офшорни компании на "Продължаваме промяната“ и са подали документи в прокуратурата.

От партията твърдят, че цените са напомпани, за да има по-голяма печалба за ПП.

"Най-изгодното правителство в полза на Русия е правителството на Кирил Петков". Това каза на брифин в ГЕРБ лидерът на партията Бойко Борисов

В обяснение на тезата влезе бившият министър на енергетиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев. ПП да отговорят защо са купували газ от "Газпром" на 110 евро вместо да купят от 86 евро, призова той.  

И обясни: "България имаше договор с "Газпром". За месец юли България трябваше да купува газ по 86 евро. Но не купува. Купува от компания, която е румънска, която е собственост на "Газпром" Швейцария. Тоест "Газпром Швейцария" е 100% собственик на "Газпром Швейцария", а "Газпром Швейцария" е 100%
собственик на румънската фирма. До последния ден на кабинета на промяната "Буларгаз" купува от нея на 110 евро средна цена от две фактури за 108 и 111 фактури".

Според Добрев разликата от 110 и 86 евро отиват в "едни офшорки на промяната. На ПП офшорките колко отиват не знаем".

И за това ГЕРБ са подали сигнал в прокуратурата. "Кой печели от това? Вероятно в офшорките на промяната печелят – пуснали сме на ДАНС, на МВР. Вероятно печели и "Газпром". Вероятно тя не взема 86, а малко повече. Кой е губещият? Българското общество. Колко губи българското общество? 28%. Това е разликата между 110 и 86 евро", изчисли Делян Добрев.