"Имаме готов план, още от сега трябва да започнат да се подготвят дългосрочни договори, които да влязат в сила през 2023 година и ще осигурят диверсификация, не с "Газпром", танкер по танкер е най-скъпото нещо и най-несигурното. Зимата ще бъдем в много несигурна ситуация", заяви в "Денят започва" Тома Биков от ГЕРБ.

По думите му служебното правителство трябва да започне да организира търгове.

"Нов дългосрочен договор в момента с "Газпром" е невъзможен, но трябва да има разговори по този до края на година, в зависимост какви са условията", допълни Тома Биков.

Според него трябва да се намери базов консенсус.

"Продължихме да купуваме газ през "Газпром", но през посредници. Кирил Петков нищо не е договорил. Ако тези танкери са били на една много добра цена със слотове - защо Кирил Петков не подписа сделката", каза още Тома Биков.

Той поясни, че разговорите трябва да бъдат вдигнати на по-високо ниво, на база идеи. Политическата криза не може да бъде решена без участието на ГЕРБ, подчерта Тома Биков.

"Кирил Петков и правителството успяха да осигурят 7 танкера с втечнен газ. Договорът трябва да се подпише, когато всички параметри са обсъдени, нямахме това време", допълни Настимир Ананиев.