Изключително колоритният спектакъл "Забелязано в Благоевград“, който се играе на пълен салон в последните три години, ще се включи в националния Фестивал на малките театрални форми в Драматично-куклен театър – Враца на 11 юни 2024 г. Това съобщиха от културния институт.

Представлението на режисьора Неда Соколовска е създадено след едномесечни срещи на актьорите и постановъчния екип с множество колоритни жители на Благоевград. То е вдъхновено от едноименната Facebook група и представлява атрактивен хибрид между театър, социална акция, хепънинг и комедия на реалността. Разказва за най-актуалните за благоевградчани теми като градската среда, изборите, уличните кучета, пазара, студентите, ежедневието на гражданите и мн. др. Главни герои в него са жителите на "Еленово“ и "Струмско“, работещите на пазара и много други наши съграждани.

Изключителното е, че по време на спектакъла актьорите използват слушалки, в който звучи документалният запис на реалните хора, които се пресъздават на сцената. "Забелязано в Благоевград“ е спектакъл за града ни, но вече развълнува публиката и на фестивала "Нова българска драма“ в Шумен, от който актрисата Албена Чобанова и синът й музикантът Лъчезар Кацарски се върнаха с наградите за женска роля и музика.

Благоевградчани могат да се насладят на "Забелязано в Благоевград“ на 17 април и 27 май в Зала 2 на Драматичен театър "Никола Вапцаров“