Предстои обществено обсъждане за частично изменение на общия устройствен план на Община Кюстендил, както и проект за подробен устройствен план, план за застрояване. Това каза на пресконференция народният представител от ПП "Възраждане“ Димчо Димчев, предаде репортер на "Фокус“. Според депутата това е поредният фотоволтаичен парк който ще се изграждан а територията на община Кюстендил.

"Ние имаме принципна позиция в това отношение. Преди около две седмици внесохме предложение за мораториум върху изграждането на фотоволтаични паркове в цялата страна“, обясни Димчев. Той посочи мотивите за внесеното предложение.

По думите му в последните месеци има все повече инвестиционни намерения за изграждане на фотоволтаични паркове върху големи територии, а те биват одобрявани. По данни на "Възраждане“ в българските общини има чакащи преписки за изграждане на подобни паркове върху над 40 000 дка земя, а по-голямата част от тази земя е общинска собственост. "В същото време произведената земеделска продукция на българския пазар е едва 30 процента, каза депутатът Димчо Димчев. Той допълни, че този начин на отдаване и унищожаване на земеделска земя е напълно недопустим.

Председателят на общинската структура на партията в Кюстендил Цветомира Маринова разказа, че с нея са се свързали много хора, споделящи опасенията си от изграждането на новия фотоволтаичен парк. Предвижда се той да бъде разположен на площ от 1152  дка край селата Коняво и Дворище.

"Проектът, които ще се обсъжда на 1 март в читалище "Братство“ е проектиран на 4 етапа. На тази площ ще бъдат изградени повече от 1152 дка панели – в центъра на Овощната градина на България“, каза Маринова. По думите й, ако този проект се осъществи, ще се наложи да се смени имиджът и репутацията на Община Кюстендил. "От Овощна градина ще се превърне във фотоволтаична такава“, каза общинският съветник.