От 17.00 часа в Дома на архитекта, със съдействието на КАБ и САБ, екип на НПО "Варна Дизайн Форум“ ще представи най-новото си, пето поред издание "Архитектура и отдих“, изд. , 2022, предаде репортер на Агенция "Фокус". Книгата обобщава и разширява информацията в документалната изложба на неправителствената организация от лятото на тази година, посветена на 50-годишнината от провеждането на XI Конгрес на Международния съюз на архитектите във Варна (1972 – 2022).

Събитията от конгреса и свързаните с неговата тема "Архитектура и отдих“ реализации от 70-те години на миналия век са обект на изследване от проф. д-р арх. Росица Никифорова, проф. д.а.н. арх. Тодор Кръстев, и доц. д-р арх. Станчо Веков. Именно високата международна оценка на тогавашната българска архитектура за отдих е мотивът през 1972 г.

Варна да стане домакин на най-престижния световен форум на Международния съюз на архитектите. Изложбата и книгата представят архитекти от 70-те години на ХХ век и двата модела на отношение към постиженията на курортното строителство – 50 години по-късно: съхранение на обектите и пространствата или цялостното им неглижиране и разрушение.

"Има събития с добра съдба – когато престанат да съществуват като факт, продължават да изникват във времето като мит. Така виждам XI конгрес на Международния съюз на архитектите, състоял се от 24 до 30 септември 1972 г. в Двореца на културата и спорта във Варна. Този конгрес е единственият международен архитектурен форум, проведен в Бъл-гария. Домакинството на България е признание за архитектурни постижения и научни разработки, съзвучни с темата на конгреса "Архитектура и отдих“. Това са години на изграждане на знакови комплекси за отдих по Черноморието, като "Албена“, "Русалка“, "Златни пясъци“, "Дружба“, "Слънчев бряг“ и др. Автори са прочутите архитекти: Никола Николов, Николай Ненов, Георги Ганев, Милена Йорданова, Михаил Соколовски, Евгени Зидаров, Марин Маринов, Жечко Чолаков, Виржиния Попова и др. Даваме си сметка, че 70-те години на ХХ век са все още време на мирогледни заблуди. След Втората световна война професионалната информация от достиженията в световната архитектура пристига с голямо закъснение и филтрирана. И въпреки това българската архитектура не е архитектура "на периферията“ и не изглежда заблудена, а българските архитекти са очевидно в курса на световните тенденции“, обобщава проф. д-р арх. Росица Никифорова.

Като съставител на книгата, тя надгражда документалната стойност на изложбата с публикация на информационни материали от конгреса, сред които и дипляни за постиженията на отделни български архитекти, някои от които рядко или никак не присъстват в съвременната дигатална среда. Добавени са също свидетелските разкази на архитекти, роднини и съмишленици, в чиито спомени оживяват личността и творческите стремежи на българския архитект от онова не толкова далечно, но вече позабравено време. В този смисъл извеждането на архитектурната памет от аналоговия формат на миналото е съществено достойнство на изданието.

"Пред нас е една удивителна книга, която дължим на "Варна Дизайн Форум“ и особено на настойчивостта и последователността на проф. д-р арх. Росица Никифорова, негов основател и ръководител. През 2022 г. "Варна Дизайн форум“, със съдействието на

Регионалната колегия на КАБ, Oбщина Варна, САБ и др., организираха изложбата "50 години от XI конгрес на МСА “Архитектура на отдиха“. Тази изложба, която освен във Варна, бе показана също в София и Бургас, ни върна към един знаменателен период в развитието на нашата модерна архитектура. Това бе период, в който у нас бяха създадени модерни архитектурни творби с висока стойност, особено в архитектурата на масовия социален отдих, специално по Черноморското ни крайбрежие. Много от показаните в изложбата творби са еталон за съвременно мислене и професионализъм.

Те са истински културни и художествени артефакти отпреди 40-50 години, но за съжаление тяхната културно-историческа ценност не бе осъзната от обществото през 90-те години, а и след това. Някои от тези ценни архитектурни обекти днес са трансформирани, разрушени и обезличени - и това също намира място в изложбата и книгата. Сега в книгата са възродени както архитектурните постижения, така и изявените творци от този период – още един пионерски по същество опит, от който вярвам ще се развият много идеи“, дава високата си оценка за книгата на "Варна Дизайн Форум“ председателят на САБ проф. д-р арх. Тодор Булев.