На 15 и 16 юни /събота и неделя/ в местността Лесопарк "Липник" ще се проведе 10-ото издание на Националния фолклорен фестивал "Сцена под липите", съобщи Община Русе. Фестивалът ще започне в събота в 10 часа, като по време на официалното откриване ще се състои чаена церемония с липов чай. На място ще бъдат раздадени 500 меденки с логото на "Сцена под липите". Публиката ще има възможност да види за първи път новите талисмани на фестивала, които ще изиграят "Танца на пчеличките“.

Гостите могат да разгледат и закупят продукти от "Алеята на здравето и на красотата", от изложението на пчеларите, както и от щандовете на традиционните занаяти, а за най-малките са предвидени детски анимации и работилници. 

Събитието се реализира с подкрепата на Община Русе, кметство Николово и Народно читалище "Пробуда - 1901“, като в него ще се включат близо 1000 участници и 100 състава от цялата страна и от съседна Румъния.

За втори път ще се проведе и Международният пленер за рисунки "Душата на дете“, в който ще вземат участие деца от с. Николово и Гюргево. Публиката ще се наслади на огнено шоу, предшествано от изпълнение на гайдари. В програмата е включена и "Фолклорна хоротека под звездите“ която започва в събота от 20 часа, а нейни гости ще са изпълнителите от оркестър "Извор“.

По традиция ще бъдат посрещнати участниците във велопохода на сдружение "Вело Русе", който ще тръгне в 11:30 часа от Русе с маршрут до Лесопарка.

В неделния ден ще се проведат детско риболовно състезание, организирано от Риболовно сдружение "Липник Русе“, детско състезание по спортно ориентиране и "Фолклорна хоротека под липите“ с участието на музикална формация "Дунавска магия“.

Организаторите на фестивала канят всички почитатели на фолклора в Лесопарк "Липник“, където могат да опитат и от вкусните изкушения, предлагани на павилионите, както и сладките лакомства на щандовете, които ще работят за гостите на празника през двата дни.