Изложба под надслов "Проверка на зрението“ могат да разгледат жителите и гостите на Свищов. Експозицията, която съдържа близо 150 шаржа, е подредена в Художествена галерия "Николай Павлович“, предаде кореспондент на "Фокус“. Нейното откриване бе част от програмата, посветена на 160-годишнината от рождението на Алеко Константинов. Автор на карикатурите е художникът Ивайло Цветков. Творбите представят по един различен и забавен начин известни политици, световни актьори, хора на изкуството, спортисти. Интересен е и подборът на размерите им – картините са с големина от 5х7 до 50х70 см.

"Изложбата под надслов "Проверка на зрението“ пресъздава таблата в кабинета на очния лекар и имена като Боб Дилън, Чарли Чаплин, Путин, Ангела Меркел, Вежди Рашидов, Лучано Павароти, Франц Кафка и др. са също част от тази проверка на зрението“, разказва Росен Маринов, директор Дирекция "Култура и културно наследство“ в Свищов.

Колекцията ще остане в Свищов до края на януари.

Авторът Ивайло Цветков е роден през 1964 година. Завършва Националното училище по приложни изкуства в Троян. Работи като художник в периодичния печат, членува и в международните асоциации на карикатуристи FECO, Cartooning for peace и Cartoon movement. Бил е председател и член на жури в карикатурни конкурси по целия свят. Има над 130 награди и отличия от международни конкурси на карикатурата. Негови самостоятелни изложби са представяни в Осиек (Хърватия); Сургут (Русия); Прешов (Словакия); Виница (Македония). Има издадени две книги с карикатури.

Както посочват от СБХ - Ивайло Цветков е сред най-активно работещите художници карикатуристи в България, със светкавична реакция на политическите събития у нас и по света, изразена в шаржови портрети и карикатури.

"Проверка на зрението“ е първата му самостоятелна изложба в България.