Националната кампания "Походът на книгите“ ще премине и през Добрич следващия месец. Това съобщи Галя Маринова, главен библиотекар в направление "Библиотечно-библиографско и информационно обслужване" и експерт "Връзки с обществеността", предаде репортер на "Фокус". Регионална библиотека "Дора Габе“ се включва в XVIII-ия Маратон на четенето от 2 до 23  април, част от националната кампания. Тя е организирана от ББИА в партньорство с Асоциация "Българска книга“. 

През този период библиотеката организира разнообразни прояви, свързани с книгата и четенето - четения, срещи с писатели, беседи, образователни игри, информационни дни, конкурси, изложби, творчески работилници и др. Така  библиотеките се утвърждават отново като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда.

До 20 април продължава национален онлайн конкурс за детска рисунка "Творческият свят на Дора Габе в рисунки“, посветен на 135 г. от рождението на българската поетеса, преводач, общественик, родена в Добруджа. Място на провеждане е Фейсбук страницата на библиотеката - www.facebook.com/libdobrich.

Празнично литературно утро "Вълшебният разказвач“, посветено на 2 април - Международен ден на детската книга и 217 години от рождението на Ханс  Кристиан Андерсен, ще даде началото в Стаята с приказките на кампанията. То е с участие на  деца от III група "Смехоран“ от ДГ № 17 "Първи юни“.

Изложба живопис на Георги Василев, художник любител, бивш треньор на мъжкия национален отбор по волейбол, ще бъде открита днес в  17.30 ч. в централното фоайе на библиотеката. Може да бъде разгледана до 23 април.

Маратон на четенето по повод 23 април - Световен ден на книгата и авторското право, посветен на 135 г. от рождението на Дора Габе ще започне на 21 април. Тогава във фоайето с пиано в библиотеката ще се състои и връчване на Годишните награди на библиотеката за 2022 г. в категории "Читател на годината", "Най-четящ клас", "Най-активен партньор", "Най-четящо семейство“, "Дарител на годината“ и Грамота за Добрия пример.

Всички събития от кампанията са представени с дати, часове и място на провеждане на интернет платформите, които поддържа Регионалната библиотека.

Жулиета НИКОЛОВА