И тази година литературният фестивал "Пловдив чете" кани на няколко изложби. Обръщаме внимание на уязвимите групи от обществото с "По-силни от думите" – фотографска акция, в която 54 души застават срещу езика на омразата с лицата си.

Народна библиотека "Иван Вазов" и посолството на Финландия представят изложба "Туве Янсон – живот и творчество" със специален гост –  Н. Пр. Кристина Кувая, посланик на Финландия.

А как се съчетават литература и изобразително изкуство може да видите в "Пробуждане между редовете"  – вдъхновяваща поредица от артпроекти на фондация "Emprove".

12 – 18 юни 2023 I Римски стадион, външна изложба

"По-силни от думите" – фотографска акция, в която 54 души застават срещу езика на омразата с лицата си. В България групите, най-често засегнати от езика на омразата, са роми, ЛГБТИ хора и бежанци. В артакцията се включиха представители на тези три групи, както и техни активни съмишленици и поддръжници. Портретите в акцията са делo на Яна Лозева. Акцията е част от мащабна кампания на Fine Acts за преодоляване на стереотипите към различни уязвими групи. 

14 – 30 юни 2023 I Фоайе Изкуствотека на НБ "Иван Вазов"

Народна библиотека "Иван Вазов" и Посолството на Финландия

Изложба "Туве Янсон – живот и творчество"

Специален гост –  Н. Пр. Кристина Кувая, посланик на Финландия

Откриване на 19 юни, 17:00 ч.

15 – 30 юни  2023  I Централно фоайе на НБ "Иван Вазов" 

Народна библиотека "Иван Вазов" и Посолството на Ирландия

Изложба, посветена на Джеймс Джойс – 100 години от публикуването на романа "Одисей"

Откриване на 15 юни, 16:00 ч.

20 – 29 юни 2023 I Галерия "Аетерна" (ул. "Княз Александър I" 26)

В изложбата "Пробуждане между редовете" се съчетават литература и изобразително изкуство. Инициативата "Пробуждане между редовете" е част от #ИзкуствотоПробужда – вдъхновяваща поредица от артпроекти на фондация "Emprove", която чрез творчество цели да докосне и промени дълбоките пластове на съзнанието така, както само изкуството умее.

Откриване на 20 юни, 19:00 ч. 

Вход свободен