Общинските съветници на Пловдив приеха с пълно мнозинство от 47 гласа "за" бюджета на фондация "Пловдив 2019". През 2024 г. организацията ще разполага с 2,6 милиона лева, с които ще реализира програмата си, предава Plovdiv24.bg.

Изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев изрази задоволството си от отделянето на повече средства за култура. Бюджетът на "Пловдив 2019" е с близо 1 милион лева повече от миналогодишния. Приемът по една от отворените покани на фондацията вече приключи и следващата седмица ще се разглеждат предложенията. Предстои отварянето на нова покана с ресурс от 1,5 милиона лева. Заделят се близо 590 000 лева за съфинансиране по европейски проекти и по НПВУ. 

"Тази година се навършват 10 години от спечелването на титлата "Европейска столица на културата" и 5 години от реализацията на инициативата. Идеята е в края на лятото да се отбележи годишнината по подобаващ начин. Имаме амбиция  да се случат част от устойчивите събития не само в Пловдив, а и в България" - заяви Кирил Велчев. 

Веселин Маневски припомни, че Валери Кьорленски и бившият кмет Иван Тотев имат големи заслуги за осъществяването на Европейска столица на културата. Инициативата доведе до развитие не само на културата, а и на икономиката. 

"Казват, че да се гордееш е един от седемте смъртни гряха. Предпочитам да съм грешен, когато се гордея с Пловдив, но той да е велик град и вечен" - заяви Маневски.