Писателката Елена Владова ще представи своята книга "Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето" в Зеления образователен център в Шабла, предаде репортер на "Фокус". Премиерата е на 20 юни - вторник, от 17:30 ч.

Елена Владова сподели, че за първи път гостува в Зеления образователен център като автор. Досега тя е била там само като журналист. Както споделя, тя е стар вестникар, а сферата й на работа е културата. Затова на срещата разговор в Шабла тя ще представи и вестник "Крайморска среща". Последната издадена книга на Елена Владова съдържа 20 разказа, свързани като сюжет, действията се развиват в наши дни, край морето, а за героя си тя признава, че й е много симпатичен. Той и съседите му живеят в морска градина. Книгата, разбра се, е насочена към широк кръг аудитория, но е много специална за хората, които живеят близо до морето. Самата авторка е родена и живее край морския бряг. 

В книгата г-н Амигов заедно със съседите си създават и разпространяват вестник, затова и книгата е допълнена с едно негово издание. Предстои да излезе втори брой, който ще съдържа и два комикса, създадени от възпитаници на клуб "Комикс" към Младежки център - Добрич с ръководител Венцислав Великов. 

Името на главния герой подсказва и неговия характер, защото амиго на испански език означава приятел, посочи още Елена Владова. Г- н Амигов е трето поколение гражданин и собственик на къща, който винаги е основен участник или инициатор на случващото се. "Чрез поредицата от житейски събития читателят ще се разходи из алеите на Морската градина, ще се срещне с туристи, плажуващи и рибари, ще порисува на асфалта, ще си помечтае на фона на градския духов оркестър, ще се върне към миналото, понякога изпълнено с неподправена романтика. 

То намира място и във вестника, издаден с участието на всички герои: господин Амигов, неговите двама наематели, съседката Иванова, полицая на района, диригента на духовия оркестър, пенсионирания библиотекар, съседа меломан и госпожа Флора", разказа Елена Владова. 

"Обикновените приключения на господин Амигов, който живее близо до морето" е втората книга на Елена Владова с илюстрации на Радостина Загорова. Първата е "Нови 20 истории на Иванка Иванова" (Варна 2002 г.), когато и двете работят във вестник "Черноморие".

Елена работи в областта на журналистиката, връзките с обществеността и като преводач от и на френски език. Тя е сертифициран Монтесори педагог и обучител в областта на комиксите. Провежда ателиета за деца по творческо писане, езиково обучение и комикси, самостоятелно и заедно с художници. Автор е на книги за деца и възрастни и на пиеси за деца. Основател и редактор е на интернет издание "Градското списание" (www.urban-mag.com); Страница за комикс ателиета: www.comics-varna.com; и Лична страница: www.vladova.com .

Жулиета НИКОЛОВА