Община Разград ще е домакин утре на награждаването на областно ниво от националния ученически конкурс "Наследник съм на…", посветен на 110 години от Балканските войни (1912-1913 г.). Това бе уточнено на среща между Кмета на Община Разград Добрин Добрев и началника на Военно окръжие-Разград подполковник Диян Желев, съобщиха от общината.

Конкурсът се организира от Министерството на отбраната и Централно военно окръжие съвместно с Министерството на образованието и науката, регионалните управления на образованието и Съюза на ветераните от войните на България. Конкурсът е за проекти с изследователски характер във формат на есе или разказ, свързани с участието в Балканските войни на предци на авторите на проекти.

На областно ниво победителите във възрастовите групи от 5 до 7 и от 8 до 11 клас се определят от комисии, в които участват представители на Регионалните управления на образованието, на Военното окръжие и на областната организация на Съюза на ветераните от войните на България.

Общо 9 ученици ще получат награди утре в двете възрастови групи. На церемонията ще бъде обявено и има ли Разградска област представител сред победителите на национално ниво.

13 март е избран за награждаване на областно ниво, тъй като на тази дата през 1913 г. е паднала Одринската крепост. Предвижда се награждаването на национално ниво да бъде на 26 март, който от 1914 г. в българския културно-исторически календар се чества в памет на воините, паднали край Одрин и в тракийските полета. Най-добрите творби на национално ниво ще намерят място в специално издаден сборник, финансиран от Министерството на отбраната.

Награждаването в Разград ще е от 14,30 ч. в зала 102 на Община Разград.