Национална екоинициатива, която поощрява едновременно рециклирането и четенето - "Книги за смет" ще дойде в Русе на 19 май, съобщават от Dunavmost.

Тази година организаторите обявиха началото и на нов дългосрочен проект, посветен на кирилицата - "Буквите, които ни свързват". Под това мото всяка година една буква от азбуката ще бъде представена под формата на специално издание. Така участващите в кампанията ще имат възможност да колекционират и съберат цялата азбука през следващите години. От началото на инициативата преди 12 години в България са рециклирани над 120 тона пластмаса и са раздадени книги на стойност над 1 млн. лв.

Регламентът на "Книги за смет" също се променя. Всеки, който предаде килограм годна за рециклиране пластмаса, получава в замяна една книга по избор. Независимо от количеството пластмаса над единия килограм, книгата остава една за всеки. Участващите ще могат да получат само по едно издание. Тъй като в кампанията често участват цели семейства, това означава, че за да получи всеки член на семейството книга, всеки един ще трябва да предаде по един килограм или повече, и всички да бъдат заедно на предаването на отпадъците. Събраните пластмасови отпадъци ще бъдат рециклирани от "ЕКОПАК България", който е партньор на инициативата от самото ѝ създаване.

Кампанията ще се проведе от 10 до 13 ч. на паркинга пред "Кауфланд 1" на бул. "Липник" в Русе.