"Картички с истории от Видин и Белоградчик"-изложба и книга-албум,

представиха във Видин, предаде репортер на "Фокус“. Автор и съставител на изложбата и албума е археологът от Регионален исторически музей Видин д-р Ваня Ставрева.

Изложбата е подредена във видинския музей "Кръстата казарма". Авторът й сподели за "Фокус“, че това което се представя, е плод на дългогодишна събирателска дейност и нейното специално отношение към Белоградчик, където е родена, и към Видин, където живее и работи.

Откриването й бе на Благовещение, а поводът - Международният ден на пощенската картичка, които се отбелязват на 25 март, допълни  д-р Ваня Ставрева.

В изложбената зала на музей “Кръстатата казарма“  публиката може да види над 130 пощенски картички от личната колекция на ръководителя на отдел "Археология" на РИМ. Всяко от тях има своята история, това са пощенски картички от Видин и Белоградчик, които са пътували, имат пощенска марка,  датно клеймо и съответно надписи, защото в края на 19-и и началото на 20-и век този начин на кореспонденция е бил много разпространен, разказа авторът.

Ставрева допълни, че съчетанието на изображение и текст придава документална и архивна стойност на картичките. В продължение на години тя е събирала и проучвала картичките, идентифицирала е техните издатели, издирвали е информация за част от подателите и получателите им.

Представените в изложбата и книгата -албум каритчки са от нейната лична колекция, която включва картички, издадени от местни и столични издатели от края на XIX в. и началото на XX в.

Една от най-интересните картички, споделя  Ваня Ставрева, която може да се види е картичка с история, пътувала от Белоградчик до Алжир, датирана е от 17 октомври 1918 година. Самата картичка е на военни части на 15-и Ломски пехотен полк, снимани на фона на Белоградчик и скалите. Тя припомня за за френската окупация на Видин и Белоградчик. Ставрева допълва, че пощенското клеймо на картичката е привлякло вниманието й, тъй е  с един заличен сектор. Оказа се, че това е печат от военната кореспонденция на Френската армия, от Източната армия, която е участвала по това време тук в бойните действия в рамките на Първата световна война, продължава разказа си археологът. Продължих да издирвам и се оказа, че  това писмо  с пощенско клеймо е пътувало от Видин през октомври 1918 година и всъщност нещо, което до този момент не беше известно, е че става дума за  френската окупация на Видин, на Белоградчик след Солунското примирие от 29 септември 1917 година.

Други пощенски картички, които откроява Ставрева, за картичките на издателя

Никола Савче, като един от най-продуктивните издатели на картички в Белоградчик. Пейзажи от тази част на България са издавали и едни от основателите на фотографската школа в България", разказа  Ставрева. 

Защо изложбата и книгата са озаглавени "Картички с истории от Видин и Белоградчик"?  Защото всяка от тях има своята  интересна истории, която пощенските картички разказват, споделя авторът и допълва, че всички те могат да бъдат прочетени в  едноименната книга-албум.

Премиерата на книгата се състоя в рамките на официалното откриване на изложбата на Благовещение, в музей "Кръстата казарма" във Видин.

Ирена Данаилова