"Грижа в дома“ е поредният одобрен социално значим проект на Община Добрич. Той ще продължи дейностите на друг проект - "Патронажна грижа в Община град Добрич“, който приключва съвсем в началото на следващата година. Това съобщи в една от социалните мрежи кметът на Добрич Йордан Йорданов, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Грижа в дома“ е с начало 5 януари 2023 г. Ще обхване 321 лица, възрастни хора в невъзможност от самообслужване и лица с увреждания, зависими от грижа. Дейности от битово-социален характер ще се изпълняват от около 74 души. Те ще бъдат назначени на длъжност "Личен асистент“ и ще подпомагат потребителите, чрез поддържане на личната хигиена, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, включително лекарства, заплащане на битови сметки и заявяване и получаване на неотложни административни услуги със средства на потребителите.

За предоставянето на здравни грижи и медицинско наблюдение ще бъдат назначени 6 медицински сестри. Психолог ще съдейства за справяне с възникнали психологически проблеми вследствие на социална изолация, както и за подкрепа за водене на независим живот. Ще бъде осигурена и рехабилитационна подкрепа за по-бързо възстановяване след установено заболяване.

Срокът за изпълнение на проекта е една година. Общият размер на предоставената безвъзмездна финансова помощ е 1 715 250, 66 лв. Сроковете за кандидатстване ще бъдат обявени след сключване на административен договор. 

В рамките на патронажната грижа се осигуряват почасови социално-здравни услуги в домашна среда на възрастни хора над 65 г. в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания или поставени под карантина заради COVID-19 – 158 потребители.

Жулиета НИКОЛОВА