Проектът “Естествено пространство" на художници от Австрия и други страни, сред които и България, ще гостува от 28 март до 18 април 2024 г. в Градската художествена галерия “Борис Георгиев" - Варна. 16 автори ще бъдат представени в три зали на Варненската галерия с около 70 произведения. Събитието се организира с подкрепата на посолството на Австрия в България.

“Художествените изображения на природата винаги са заемали централно място в изкуството - описват инициаторите своя подход към темата. - Очарованието ѝ се крие в нейната противоречива двойственост: природата като място на копнеж по едно библейски девствено, райско състояние и в същото време място на опасности и екстремни предизвикателства. Творбите предлагат храна за размисъл и ни канят да преосмислим собственото си отношение към безценните естествени пространства. Да спрем, да възстановим природата като източник на сила и вдъхновение, да я осъзнаем като фундамент на собственото ни съществуване е повелята на днешния ден."

Темата вдъхновява художниците от асоциация kunstraumarcade (“Аркаде") за няколко изложби през последните години. През 2021 г. централна тема е "Градината" като кътче на копнеж, а през 2022 г. следва изложбата “Природа пространство градина" с участието на австрийски и български художници от “Аркаде" в Българския културен институт “Дом Витгенщайн" във Виена. Продължение на тази изложба е проектът “Естествено пространство", създаден специално за България, който сега идва във Варна.

Откриването на изложбата “Естествено пространство" е днес - 28 март, от 18:00.