В Добрич има археологически обект, който в наши дни е изоставен, а поддръжката му - занемарена. Не принадлежи нито на Регионалния исторически музей, нито на общината. Сдружение "ДоброЖънци" организира събитие - "Съкровище "Римска баня", и кани доброволци и добротворци да се включат в почистването на този обект с историческа стойност, предаде репортер на "Фокус"

Римската баня в Добрич е открита през 1963 г. при изкопни дейности за строеж в централната, североизточна част на града. Останките са проучвани две години по време на управлението на тогавашния директор на Историческия музей - Любка Бобчева. Разкрити са основите на банята - верижно помещение с подово отопление (хипокауст ), стаи за студени и топли процедури, басейн. На два пъти в края на миналия век римската баня е била частично реставрирана от Националния институт за паметниците на културата.

Акцията по почистване ще започне в 11:00 ч. Избрана е датата, на която се отбелязва Международния ден на музеите - 13 май. "Целта е да се покаже, че археологическите паметници са не просто свързани с музейната или археологическа работа, но също така са достояние и повод за гордост на всеки един гражданин на Добрич и региона. За да запазим най-древния паметник на добруджанския град, който днес е незаслужено забравен, потънал в бурени и храсти, трябват усилията не само на музейни и общински работници, но и отношението на всеки един от нас", посочват доброжънци и добавят: "Бъдете с нас!".

Жулиета НИКОЛОВА