Рекорден брой участници и винопроизводители ще се включат в тазгодишното 15-то издание на "Дефиле на младото вино", предаде репортер на "Фокус". 

Днес имаше пресконференция по повод събитието, което ще се проведе на 24, 25 и 26 ноември 2023г в Стария град.

50 винопроизводителя и 67 участници ще очакват жителите и гости на Пловдив, за да отпразнуват заедно винения празник във възрожденските къщи и автентичната атмосфера.

В къщата "Иван Черноземски" Любозар Фратев и доцент Христо Спасов разясниха новостите при събитието и част от тънкостите на дегустацията.

По традиция откриването ще се проведе на 24 ноември от площада пред Община Пловдив в 13:00 ч.

"Дионисиево шествие“ и ансамбъл "Тракия“ ще поведат всички винолюбители към Стария град.

Малко по-късно актьор от Пловдивската опера ще се превъплъти в Бог Дионис, който ще отвори първата бъчва младо вино от винарска изба "Козя Грамада", която бе изтеглена от журналист на пресконференцията.

В случая на лошо време организаторите са предвидили откриването да се проведе на Римския стадион. 

Фратев сподели, че интереса към дефилето е изключително голям и в рамките на три дни се били запълнени всичките 19 осигурени локации.

Той разказа, че част от традиционните места не могат да се използват в момента и то би било проблем при бъдещо провеждане на събитието.

Ученици и студенти от профилирани гимназии по туризъм и хотелиерство също се включват в дефилето, като в края му организаторите избират най-активните сред тях, които в края му ще получат стипендия в размер на 5% от приходите на събитието.

На официална гала вечеря ще бъдат отличени най-добрите участници.

Всеки посетител може да гласува посредством своя QR код за най-доброто бяло, розе или червено вино. 

Освен добре познатия ансамбъл "Тракия", тази година желание за участие са проявили Бистришките баби и внучки. През съботния ден те ще зарадват гостите на събитието със своя концерт.

Доцент Спасов изрази надежда, че благодарения на тези събития хората ще започнат повече да разбират от вино и то ще им носи по-голяма наслада.

Директор на Общинския институт "Старинен Пловдив" д-р Елена Кантарева благодари на организаторите за популяризираното на къщите в резервата и обърна внимание на две от реставрираните наскоро къщи - Стамболян и Нищянян. 

Повече информация можете да намерите във видеото.